Hersby fick nobelt besök

Det var både stämningsfullt och uppsluppet när kinesiske Nobelpristagaren Mo Yan i fredags besökte Hersby gymnasium. Världskändisen fick bland annat spela ordspel med skolans mandarinelever.

Anledningen till det unika besöket var skolans satsning på Kina.

På ena sidan bordet sitter sex mandarinelever, på den andra sitter Mo Yan. Han hittar på en mening på kinesiska och gymnasieeleverna ska på kortast möjliga tid hitta de tecken som bildar meningen.

Jennifer Wendelius och Ludvig Svensson vinner första omgången. De viftar stolt med sina lappar med tecken och Mo Yan ler uppmuntrande och gör tummen upp.

Vad betyder det då? frågar mandarinläraren Rona Shanlongshi.

– ”Gillar fotboll”, säger Jennifer Wendelius.

– Vilken press, pustar en annan av eleverna ut efter leken och Mo Yan går vidare för att titta på elevernas texter som är uppklistrade på klassrummets väggar.

Mo Yans besök på Hersby gymnasium i fredags tog knappt en timme. Under den timmen fick han bland annat lyssna på en stämningsfull sång ur sin egen film ”Det röda fältet” och höra sina egna texter läsas upp på mandarin. Ida Lewenhaupt sjöng solo för nobelpristagaren.

– Det var väldigt nervöst, vi har övat jättelänge, sa hon efteråt.

Malin Hjelm hade turen att sitta bredvid Mo Yan när han var med på ett moment där eleverna tränade kalligrafi, skönskrift. Mo Yan fyllde först ett eget papper och bad sedan om ytterligare ett, ännu längre, papper för att kunna skriva ner en dikt till eleverna.

– Jag har ingen aning om vad det står för han använder sig av ”grässtil”, en speciell stilistisk stil, men han skriver väldigt vackert, säger Malin Hjelm.

Hon berättar också att Mo Yan rättade henne på ett av hennes tecken.

Men några långa diskussioner på mandarin blev det inte med nobelpristagaren. Kinesiska är svårt, berättar eleven Oscar Dieden.

– Det är sjukt svårt. Jag har läst i tre år och kan fortfarande inte prata så mycket, säger han.

Det är sedan länge tradition att nobelpristagaren i litteratur besöker Rinkeby varje år, och det kommer även Mo Yan göra.

Men utöver detta är Hersby gymnasium den enda skola som får besök av honom. Att han gör det beror enligt utrikesdepartementets presstjänst på skolans omfattande arbete med Kina. Hersby har både mandarin och Kinakunskap på schemat. I trean är det möjligt för eleverna att resa till Kina.

Anledningen till att Hersby gymnasium 2006 satsade på Kina var att skolan liksom många andra skolor ville profilera sig på något sätt och trodde att intresset för Kina skulle öka.

– För vår del har det varit ett jättelyft. Det händer så mycket i Kina, säger Svante Holmberg, Kinasamord­nare på Hersby gymnasium.

Och senast i förra veckan gick skolminister Jan Björklund ut med en förhoppning om att mandarin inom tio-femton år ska vara jämställt med de tre europeiska språken i grund- och gymnasieskolan. Så Svante Holmberg kan konstatera att skolans satsning låg rätt i tiden.

Valet av Mo Yan som litteraturpristagare har varit kontroversiellt och fått en del kritik.

I ett öppet brev publicerat av Dagens Nyheter riktade nyligen den kinesiske dissidenten Liao Yiwu skarp kritik mot Svenska Akademien för att de valt att ge Mo Yan Nobelpriset i litteratur.

Men när Mo Yan besökte Hersby gavs inga möjligheter att ta upp ämnen av mer känslig karaktär ställas, eftersom pre­ssen hade uppmanats att inte ställa några frågor.

Mo Yan gratulerar de elever som först hittar tecknet som passar den mening som han just sagt. Under sitt besök på Hersby gymnasium fick han även lyssna på en sång ur sin egen film och vara med på en lektion i mandarin.

Mo Yan skrev kalligrafi till eleverna.