Hersby firar 100 med öppet hus

Det är mycket som är nytt nu när Hersby gymnasium startar sin hösttermin.

Men själva gymnasieskolan är gammal och firar på fredag sitt 100-årsjubileum.

Hersby gymnasium har renoverats och byggts om inför sammanslagningen med Gångsätra gymnasium. Fredagen den 6 september ska allt vara klart och putsat. Då kommer Hersbys 100-års-jubileum att firas, samtidigt som starten på den nya gemensamma eran markeras.

Detta görs bland annat med ett öppet hus mellan klockan 13.30 och 15.30 då alla som vill får komma in i skolan och bland annat se hur olika lektioner går till.

– Vi kommer att ha uppvisningslektioner med öppna dörrar. Man får se hur en lektion i franska, fysik eller speech kan gå till, säger rektor Tommy Sandebring.

Han tycker att man ska komma till skolan för att se hur det har blivit efter ombyggnaden. Även området utomhus har fått en rejäl ansiktslyftning med flera nya idrottsplaner.

– Om man har gått här tidigare kan det vara spännande att se hur det ser ut nu. Men jag hoppas att inte bara gamla elever kommer, utan att även unga tar chansen att se hur det ser ut i vår gymnasieskola, säger han.

Kanske blir det en fotoutställning, annars går det att titta på bilder i den nya jubileumsboken om gymnasiet som kommer ut just den dagen.

– Det är en historiebok som fokuserar mer på intervjuer med elever från 1930-talet och framåt, och mindre på lärare och rektorer. Förtjänsten går tillbaka till eleverna, förutom fem kronor per bok som går till välgörenhetsprojektet Fredagsfemman, säger Tommy Sandebring.

Fakta

Jubileumsdagsprogrammet

07.30: Näringslivsfrukost vid aulan.

10.30: Utomhuskonsert för elever. Elever samt före detta elever spelar.

11.30: Elevlunch efter konserten.

13.30-15.30: Öppet hus för allmänheten. Uppvisningslektioner. Kafeterian är öppen.

All personal som jobbat på Hersby bjuds på kaffe och tårta.

19:00-01:00: Bankett för personal och speciellt inbjudna. Hersby jazztrio med Jan Allan spelar.

Källa: Hersby gymnasium