Hersby gymnasium ett steg närmare utbyggnad

Hersby gymnasium.
Hersby gymnasium.
Kari Feste och Hampus Carlens är elever på Hersby gymnasium.
Kari Feste och Hampus Carlens är elever på Hersby gymnasium.
Gymnasieplatserna på Lidingö måste bli fler. Majoriteten är fast besluten om att bygga ut Hersby gymnasium. Men oppositionen gillar inte idén.
- Vi anser det varit bättre att utreda en ny skolfastighet nu istället för att riskera att försämra anrika Hersby, säger Patrik Buddgård (C).

Rätt eller fel att bygga ut Hersby gymnasium?

Det råder delade meningar om det bland Lidingöborna. På utbildningsnämnden i förra veckan beslutades att fortsätta planerna bygga ut Hersby gymnasium med 200 platser.

”Den berömda ”småstadskaraktären” gäller visst inte när man bygger skolor? På en begränsad yta trycker vi ihop alla elever”. skriver en person på Facebook som kommenterat Mitt i:s nyhet.

”Som tidigare elev på skolan kan jag säga att detta behövs och är välkommet”. skriver en annan.

Lärande- och kulturförvaltningen har nu fått uppdraget  att ta fram system- och bygglovshandlingar för en utbyggnad av skolan enligt förstudien som gjordes i juni. De ska också ansöka om ett bygglov detta hos miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

Enligt förstudien ska tillbyggnaden bli en byggnad i tre våningsplan, drygt 1600 kvadratmeter stor. Byggnaden skulle ligga parallellt med B-huset, med ett atrium mellan. det skulle bland annat möjliggöra en utbyggnad av kaféet.

Inte bra, tycker Hersbyeleven Hampus Carlens, 18 år.

– Jag bor nära här, så nej. Dessutom tycker jag att man ska satsa på att göra Hersby till en bättre skola innan man bygger ut, säger han.

Med 200 nya platser skulle Hersby gymnasium hysa drygt 1100 elever. Det sväljer ändå inte alla Lidingöbor i gymnasieåldern. Enligt en tjänsteskrivelse skulle ett utbyggt Hersby kunna hysa 50 procent av de i gymnasieåldern som bor på Lidingö.

–  Vi anser det varit bättre att utreda en ny skolfastighet nu istället för att riskera att försämra anrika Hersby genom ökad trängsel till exempel gällande parkering och matsal, säger Patrik Buddgård, gruppledare för Centerpartiet i ett pressmeddelande.

 

Han tycker att det var ett misstag att lägga ner Gångsätra gymnasium för ett par år sedan.

Hersbyeleven Kari Feste, 17 år  håller med.

– Jag tror att det var ett stort misstag av staden. Man visste ju redan då att gymnasiekullarna skulle bli större, säger hon.

Enligt Hans Barje (M) var det dock ekonomin på Gångsätra gymnasium som var ett problem.

– Gångsätra gick inte ihop ekonomiskt och hade för få elever. Vi kan inte skicka in kommunala medel för att korrigera en skola underskott. En full skola med god ekonomi är bättre. Det leder till bra löner, bra lärare och bra läromedel, säger han.

När utbyggnaden av Hersby kan börja går ännu inte att säga.

– Men vi vill börja så snart som möjligt. Det vore bra om det var klart 2019, säger Hans Barje.