Min lokala hjälte

Hersbyelever får inte plats – skolan hyr extra lokal

Här, på Vasavägen 74, ska Hersby gymnasium hyra 1 500 kvadratmeter.
Här, på Vasavägen 74, ska Hersby gymnasium hyra 1 500 kvadratmeter.
Under våren har skolledningen fått trycka ihop sig i konferensrummet för att eleverna ska få plats. Nu står det klart att Hersby gymnasium hyr extra lokaler till hösten.

– Vi har lyft på varenda sten, säger områdeschef Maria Wersäll.

Lidingö kommun har skrivit på ett hyresavtal med Fastighets AB Senator som innebär att Hersby gymnasium hyr bottenvåningen i fastigheten Brandsprutan 2, som ligger bakom det så kallade Hantverkshuset på Vasavägen. Årshyran uppgår till 2,4 miljoner kronor och tanken är att elever från introduktionsprogrammet ska undervisas där. Orsaken är att de befintliga skollokalerna inte räcker till.

– Under våren har vi levt väldigt trångbott. Det har varit knivigt att få ihop organisationen och att få salarna att räcka till, även om jag inte tror att eleverna har märkt av det på samma sätt, säger områdeschef Maria Wersäll.

Under våren har skolan möblerat om i den mån det varit möjligt. Bland annat har skolledningen fått trycka ihop sig i ett konferensrum för att kunna använda deras kontor till grupprum. Samtidigt har man vänt på varenda sten för att lösa lokalfrågan till hösten, säger Maria Wersäll.

– Jag har legat på att jag måste ha lokaler till hösten, för det här går inte. Plan A var att modulhus skulle kunna vara på plats på skolgården men det fungerade inte. Det här var plan B. Det fanns också en plan C, där vi tittade på om man skulle kunna använda längre skoldagar.

Hersby gymnasium hade till hösten dubbelt så många reserver jämfört med förra året. Samtidigt som skolans popularitet ökar har även antalet nyanlända på skolan blivit fler. Något som inte fanns med i planeringen för några år sedan, säger utbildningsnämndens ordförande Hans Barje (M).

– Vi måste vi hantera den nya omständigheten så gott vi kan. Det finns en långsiktig lösning där vi tittar på om det går att bygga ut skolan med ungefär 200 elevplatser. Nu håller man på att titta på vad som är möjligt och vad det skulle kosta. Det hoppas jag att vi får svar på innan året är slut så att vi vet hur vi ska gå vidare.