Hersbyholm är till salu för 60 miljoner

Det blev ingen försäljning förra året – men nu är Hersbyholms gård ute på marknaden igen. Denna gång med en ny mäklare och en prislapp på 60 miljoner kronor.

– Ett sådant här unikt ställe kräver en unik köpare, det gäller att finna rätt familj som uppskattar värdet i denna gård, säger Niklas Berntzon, mäklare på Eklund Stockholm New York som förmedlar huset.

Hersbyholms gårds långa historia sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden och huset som nu säljs byggdes 1852. ”Lidingökungen” Johan Zetterberg lät bygga ­huset som senare beboddes av konstnären Einar Nerman, mest känd för Solstickan. Filmstjärnor som Greta Garbo och Ingrid Bergman sägs ha besökt gården genom åren.

Gården annonserades ut till försäljning för drygt ett år sedan. Då berättade Mitt i Lidingö Tidning att nuvarande ägaren, Jonas Grandér, lagt mycket tid på att renovera huset. När hans familj flyttade in i huset hade det omfattande skador och familjen tog hjälp av byggnadsantikvariskt kunniga för att renovera.

Nu har ytterligare en tid förflutit utan att någon slagit till och under den tiden har man renoverat den ytterligare.

– Det finns inte en centimeter kvar av huvudbyggnaden som vi inte tagit hand om, säger Jonas Grandér.

Han och hans familj köpte gården med totalt 28 rum och kök för 27,5 miljoner 2008 och bjuder nu ut det för drygt det dubbla priset. När det först lades ut på marknaden gjordes det utan att något specifikt utgångspris bestämts. Men den nya mäklaren som tagit över uppdraget har en ny taktik.

– Vi vill uppmärksamma presumtiva köpare på var nivån på buden bör starta. Kommunicerar man inte detta börjar buden för lågt, och vi vill inte ta någons tid i onödan, säger Niklas Berntzon.