Hersbys Femmanprojekt får Raoul Wallenbergpris

Maria Wersäll, rektor på Hersby, står längst fram med en insamlingsbössa tillsammans med sina lärarkollegor.
Maria Wersäll, rektor på Hersby, står längst fram med en insamlingsbössa tillsammans med sina lärarkollegor.
Hersby gymnasiums insamling varje fredag för ett gott ändamål får nu stort gehör.

I går mottog skolan årets Raoul Wallenbergpris i Lidingö stadshus.

Lidingö stad delar varje år ut utmärkelsen till en skola eller skolklass som arbetar i samma anda som den världskände diplomaten Raoul Wallenberg – född i Kappsta på Lidingö 1912. Årets pris går till Hersby gymnasium och biståndsprojektet Fredagsfemman. Skolan belönas nu med 30 000 kronor.

Projektet innebär att gymnasieelever varje fredag går runt med insamlingsbössor och ber andra elever och lärare att skänka en femkrona eller en annan peng.

Maria Wersäll, rektorHersby gymnasium, berättar att uppslaget kläcktes av elever och lärare för tre år sedan.

– Det finns ett stort engagemang för projektet och därför känns det fruktansvärt roligt att vi får detta pris, säger hon.

Totalt har gymnasiet samlat in 75 000 kronor. De pengarna har sedan gått till välgörande ändamål som Stadsmissionen, Ung Cancer och Barncancerfonden. Ibland används de insamlade pengarna även till projekt utomlands. Representanter för både lärare och elever har varit i bland annat Indien, Etiopien och New York.

Utöver fredagsinsamlingen har skolan varje år en ”Fredagsfemman-dag” då eleverna ska hjälpa en annan människa.

– Då ska alla elever göra något för någon annan. Det kan till exempel vara att handla mat åt någon, eller gå ut med en hund, städa eller bara hålla någon sällskap, säger Maria Wersäll.

Vad innebär detta pris för Hersby gymnasium?

– Det är ett viktigt arbete. Eleverna blir medvetna om att man kan hjälpa till. Samtidigt ser eleverna att det som de samlar in ger resultat, att andra elever i världen får utbildning och skolor rustas upp, säger Maria Wersäll.

Utdelningen av priset skedde i samband med Raoul Wallenbergdagen i går, måndag, i stadshuset. Juryns motivering löd: ”Arbetet med Fredagsfemman på Hersby gymnasium präglas av delaktighet, engagemang, samarbete, en vilja att ta ansvar och göra gott för andra.”

Fakta

13:e gången priset delas ut

Lidingö stad instiftade Raoul Wallenbergdagen år 2002.

Sedan dess har man varje år, på Förintelsens minnesdag den 27 januari, genomfört en ceremoni.

Samma dag delas Raoul Wallenbergpriset ut.

I år gick det till Hersby gymnasium för sitt biståndsprojekt Fredagsfemman.