Hertha Hillfons hem blir valfråga

Oppositionen lovar att konstnären Hertha Hillfons hem köps in för att bli museum eller kulturcentrum om de vinner valet.

Sedan det i våras stod klart att den framlidna keramikern och konstnären Hertha Hillfons hem riskerar att säljas och konstsamlingarna skingras har många engagerat sig och lovordat oasen på Sexstyversgränd i Mälarhöjden. Intresset för att den bevaras har varit stort och tusentals har gått på visningar i hemmet. Men konkreta steg för att hemmet blir kvar har saknats.

Men i ”Kulturnytt” i P1 lovade nyligen Anne Mari Engel (V) vice ordförande i kulturnämnden, att platsen ska bevaras om de vinner valet ihop med S och MP.

Hur konkret är det här löftet?

– Inom oppositionen har vi kommit överens om att vi vill att det här ska bevaras. Vi har ingen färdig modell, men vi förstår att tiden tickar på. Vårt löfte handlar om att vi ska se till att lösa detta, säger Anne Mari Engel.

Varför är detta så viktigt?

– Det är en unik miljö och det är ont om konstnärshem.

Arne Leeb som är gammal vän, granne, förvaltare och testamentesexekutor av fastigheten gläds åt planerna och berättar att man tänker avvakta valutgången.

– För oss är det viktigt med en tydlig plan med ett långsiktigt åtagande för hur man ska bedriva en verksamhet.

Vad tror du Hertha ville?

– Hertha ville ha ett museum. Hon sa att det var hjärtstillestånd i verkstan när inte ugnarna brann.

Hertha ville ha ett museum.