ANNONS

Het höst väntar på bomarknaden

Mäklaren Sally Marzban visar en lägenhet på Lundagatan för Erik Joachimsson.
Mäklaren Sally Marzban visar en lägenhet på Lundagatan för Erik Joachimsson.
Nu har bostadsmarknaden vaknat efter sommarstiltjen.

Bostadspriserna på Södermalm har ökat med 17 procent det senaste året, och de flesta mäklare tror på en fortsatt uppgång.
ANNONS

– Topparna på året brukar komma i maj och augusti. Vi kan nog vänta oss att det blir en stor ökning i utbudet den närmaste tiden, säger Staffan Tell, pressansvarig på bostadssajten Hemnet.

Det har varit ovanligt lugnt på Södermalms bostadsmarknad under sommaren. Men nu är det dags att hålla i bostadshatten igen, enligt Södermäklarna.

– Det känns som att det kommer i gång igen nu. Under sommaren har det legat 20–80 objekt ute, det normala på Söder är runt 230 objekt, säger Lotta Wahlin på Svensk fastighetsförmedling.

På Lundagatan håller Sally Marzban från Fastighetsbyrån i en visning.

– Utbudet gick ner i juni som vanligt, men nu kommer det att öka, speciellt i augusti när skolorna börjat. Många har fotat, förberett och är beredda att sälja då, säger hon.

På Södermalm kostar en bostadsrätt i snitt 78 557 kronor kvadratmetern. Det innebär att priserna i stadsdelen har ökat med 17 procent det senaste året.

Den största prisökningen skedde i början av 2015 då Finans­inspektionen flaggade för att nya låntagare skulle tvingas att amortera mer på sina bolån. Något som man senare backade från.

Det senaste beskedet från regeringen är att man hoppas införa hårdare amorteringskrav under sommaren 2016.

En del Södermalmsmäklare som Lokaltidningen Mitt i har talat med tror att priserna kommer att ligga stilla under den närmaste tiden, men de flesta tror på fortsatt prisuppgång, åtminstone fram till ett nytt beslut om hårdare amorteringskrav.

ANNONS

– Skulle bankerna däremot börja smygstarta med hårdare lånevillkor inför det troliga amorteringskravet nästa år så tror jag på en mer stillastående marknad. I övrigt så är Södermalm den stadsdel i innerstaden där priserna har ökat mest de senaste åren och min känsla är att trenden kommer att hålla i sig ett tag till, säger Tobias Aasa på Erik Olsson fastighetsförmedling.

Och även om utbudet av bostadsrätter nu blir större efter sommarstiltjen, spås även efterfrågan växa.

– Det finns inga indikationer på att priserna ska gå nedåt nu bara för att det blir ett större utbud. För samtidigt kommer ju fler spekulanter tillbaka efter semestern också, säger Anne-Sophie von Krusenstierna på Fastighetsmäklarna Stockholm.

Södermalm är den stadsdel där priserna har ökat mest de senaste åren och min känsla är att trenden kommer att hålla i sig.Tobias aasa, mäklare

Fakta

Vasastan dyrast

Snittpriser per kvadratmeteri juli 2014 och juni 2015:

Källa: Mäklarstatistik

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.