Het krydda räddar inte kall anrättning

Det är hög tid att vi vidgar våra vyer och faktiskt undersöker den gastronomiska världen utanför tullarna också, säger Gourmand när han just lotsat den något motsträvige Gourmé över Johanneshovsbron.

Med Gourmé i en stadig armkrok passerar han över torget vid Gullmarsplan och möts snart av ljuset från bottenvåningen på ett vanligt trevåningshus invid tunnelbanans bullerplank. De måste tränga sig in på den knökfulla restaurangen och trots att de beställt bord får de vänta en halvtimme innan de kan ta plats.

– Men det är ju bara en vanlig tisdagkväll! utbrister Gourmé förvånat.

Samtidigt som de ögnar igenom menyn, som består av färgglada blaffiga och inte alltid så aptitliga fotografier, passerar en ström av kunder som glider in i bara tofflorna för att hämta sina påsar med hämtmat.

– Spännande meny, säger Gourmand, som ryktesvis snappat upp en varning om att de extra starka rätterna verkligen gör skäl för sig, och redan bestämt sig för att anta utmaningen.

– Onekligen, grymtar Gourmé, som konstaterat att varken förrätter, eller ens drycker skymtar bland alla de kulörta fotografierna. Ryktesvis finns friterade bananer och glass som enda dessertalternativ.

Inredningen är närmast osanno­lik. Väggarna går i baby­blått och där hänger små och stora tavlor med kinesiska motiv slumpmässigt och snett och i fönstren gammalgredelin gardin­luft.

De inleder med fläskfärsfyllda dumplings, såväl vanliga ångkokta, (10 stycken 88 kronor), som ångkokta och friterade, (98 kronor). En smakrik förrättsliknande upplevelse där de friterade degknytena kommer bäst till sin rätt.

Gourmands gong bao med kyckling, grönsaker i en extra het variant (148 kronor) gör honom till en början andlös, därefter vit i ansiktet.

– Jo, servitrisens leende när du beställde den extra starka varianten fanns det tydligen fog för, säger Gourmé oroligt.

Och rätten är onekligen mer stark än smakrik och går inte heller att ta sig igenom för den föregivet stålmagade Gourmand. Han ger upp och beställer en portion friterad anka.

Sichuanbiffen, medium, (148 kronor) som Gourmé får in är inte helt varm och såsen som draperar rätten blir följaktligen nästan omedelbart rätt stabbig.

– Jag hade verkligen hoppats på något annat än traditionell kinesisk-svensk mat, konstaterar han.

Den friterade ankan i skivor (188 kronor) är ljummen, frityren mjuk och svampig och sannolikt uppvärmd från fryst eller annat tillstånd. Smakar något gör den knappt heller trots den lilla skålen obestämbar sås.

Wokade räkor med chili (198 kronor) är en anrättning med så mycket chili att räkorna och sellerin nästan dränks i heta röda strimlor. Det behövs mycket ris för att jämna ut hettan. Tyvärr är inte heller denna rätt riktigt varm.

– Den bästa upplevelsen är ändå den fantastiska servitrisen som helt ensam och enastående snabbt serverar en jäkla massa människor, säger Gourmand.

– Jag håller med, men vad hjälper det, säger Gourmé som kommer att behöva en del övertalning för att ta sig över bron igen.

Fakta

Kök: Kinesisk mat med smaker från Sichuanprovinsen. Dumplings eller vårrullar för under hundralappen. Miljö: Trång galet inredd kvartersrestaurang vid Gullmarsplan. Fullsatt även en tisdagkväll. Pris: Varmrätter 118–198 kronor.

Peony

Skulptörvägen 4, Globen

2

2