Het sport för äldre kan komma till Farsta

Stenarna i mattcurling vägen 4,2 kilo och är i plast. På bilden Axel Håkansson och Curt Andersson.
Stenarna i mattcurling vägen 4,2 kilo och är i plast. På bilden Axel Håkansson och Curt Andersson.
Busslaster med Farstapensionärer åker en gång i veckan till Tyresö för att spela mattcurling.

Nu kämpar de för att få den populära sporten till Farstahallen.

Reglerna är i stort sett desamma som i vanlig curling. Men om isvarianten förmodligen skulle ge mängder av brutna lårbenshalsar, är mattcurlingen – som spelas på 12 meter långa filtmattor – betydligt mer lämpad för äldre. Och det är just i den gruppen de flesta utövarna finns.

– Vi är 30 stycken som åker från Farsta till Tyresö sportcenter och spelar en gång i veckan. För oss är det en social gemenskap och ett sätt att få röra oss. Vi vill inte sitta hemma och känna efter var vi har ont, säger Toni Eklund från SPF Farsta.

Nu jobbar utövarna för att kunna spela på hemmaplan. Toni Eklund lämnade nyligen in ett medborgarförslag till Farsta stadsdelsförvaltning, om att satsa på både mattcurling och på inomhusbanor för boule. Farstahallen skulle lämpa sig utmärkt, menar hon.

– Där finns ju en plan. Själva mattorna kan man rulla ihop, berättar hon.

Siv Gustafsson är en av entusiasterna som gärna skulle slippa åka ända till Tyresö. Hon tror att mattcurlingen skulle kunna bli populär även bland unga.

– En dag tog jag med mitt barnbarn och han tyckte det var jättekul. Det är inte så många sporter där en 12-åring och en 80-åring kan vara i samma lag, säger hon.

Farsta stadsdelsförvaltning ska utreda medborgarförslaget. Ett närmare besked väntas senare i vår. Toni Eklund är optimist.

– Inget är ju klart men vi har goda förhoppningar, säger hon.