ANNONS

Heta känslor kring nya stationsnamnet

Klubban slagen men beslutet kan ändå komma att ändras.
Klubban slagen men beslutet kan ändå komma att ändras.
Namnet Järfälla station klubbades igenom och det blev folkstorm på sociala medier. Men sista ordet är trots allt inte sagt.
ANNONS

I tisdags kväll klubbade landstingets trafiknämnd igenom förslaget att den nya tunnelbanestationen i Barkarby ska heta Järfälla. Ett minst sagt impopulärt beslut av kommentarer i sociala medier att döma.

”Det blir ju bara förvirrande. Jakobsberg och Kallhäll är också Järfälla. Tydligare om stationerna heter samma som området.”

” Det är väldigt tråkigt när kommunpolitiker inte förstår vikten av att framhålla och bevara ortsnamnen – för historikens skull, för nuvarande boende och för framtiden.”

”Dummaste jag hört”

”Men vad är det för dumheter!”

Inte klart

Men frågan har aldrig diskuterats politiskt, utan bara av tjänstemän, menar kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S), som nu begärt respit från landstinget.

– I sak är det här ett beslut som inte fattas av kommunerna, utan av landstinget och trafikverket. Men jag tycker att man med respekt för kommunerna ska ge tid till en politisk hantering, säger han.

I och med respiten från landstinget har kommunen nu gett i uppdrag åt namnberedningen att komma med ett förslag som ska tas upp på ett extrainsatt möte i kommunstyrelsen den 23:e april.

ANNONS

Två alternativ

Claes Thunblad menar att det egentligen bara finns två alternativ. Antingen får både den nya tunnelbanestationen och nuvarande pendeltågsstation heta Järfälla, eller så får båda heta Barkarby.

Det kommer inte bli tal om olika namn för tunnelbana och pendeltåg, utan det handlar om att hitta ett samlande namn som är tydligt för alla resenärer.

Det är inte så lätt att byta hur som helst

Claes Thunblad (S)

Förslaget från kommunstyrelsen ska sedan lämnas till trafiknämndens möte i maj, där Claes Thunblad förväntar sig att man antar eventuella nya förslag.

– Kommunen förändras i snabb takt och det är positivt. Men, namn ligger varmt inbäddat hos människor och det är inte så lätt att byta hur som helst. Vi får se, men jag hoppas och tror att det blir en bred politisk majoritet för förslaget vi kommer gå fram med. Sen förväntar jag mig att landstinget faktiskt håller det de lovat och följer förslaget.

ANNONS