Heta objekt har ofta låga priser

En 1970-talsvilla i Enskede. En tvårummare med renoveringsbehov i Skarpnäck och en villa med ett utgångspris på nära sex miljoner kronor i Älvsjö.

Lokaltidningen Mitt i har listan på Hemnets mest klickade objekt i söderort.

2 341 klick fick annonsen med den röda villan för nära sex miljoner kronor i Långsjö, Älvsjö under en vecka i början av september. Klicken gav huset förstaplatsen på listan över de mest besökta bostadsannonserna i söderort under den studerade veckan, enligt statistik från bostadssajten Hemnet.

Men vad är det som får spekulanterna att klicka på vissa bostäder och rata andra?

När det gäller Älvsjövillan tror mäklaren Ylva Barrné, Fastighetsbyrån, att både den stora trädgården och husets yttre lockar.

– Ett varsamt renoverat sekelskifteshus i ett trevligt område går alltid hem. Är dessutom trädgården stor, vilket inte alltid är så vanligt i Älvsjö, blir det särskilt intressant, säger hon.

Moa Jegers som är pressansvarig på Hemnet säger att de populäraste objekten går att dela in i flera kategorier. Dels handlar det om ”klippen” – när priset vid första anblicken sticker ut i förhållande till storlek eller så kan det handla om ett riktigt bra läge. Vissa objekt blir också virala, alltså får stor spridning på internet.

Med på topplistan i söderort finns även en tvårummare på Fallskärmsgatan i Skarpnäck med 1 500 klick. Utgångspris är 850 000 kronor.

– Och det är billigt i området. Jag har fått minst 20 samtal om dagen angående den lägenheten. Jag trodde faktiskt att den hade fått ännu fler klick än 1 500, säger Per Knaust på Notar.

– Det låga priset beror på att bostaden har ett renoveringsbehov.

Ytterligare en bostad med iögonfallande lågt pris och renoveringsbehov är villan på Björkvägen i Enskede som även den väckt intresse.

– Den sticker ut lite. Det är en villa byggd på 1970-talet som ligger i ett fint område med många äldre hus, säger Peedu Ots vid Mäklarringen.

– Vissa drar öronen åt sig när de inser att det är en del som behöver göras, men andra går i gång ordentligt.

En tvårummare i det här huset i Skarpnäck har seglat upp på tio-topp-listan över de mest klickade objekten i Söderort på Hemnet.

Fakta

Klicktoppen i söderort

1. Villa, Pukslagargatan, ­Älvsjö, 6 miljoner kronor.

2. Villa, Konvaljestigen, ­Älvsjö, 4,4 miljoner kronor.

3. Villa, Lievägen Älvsjö, 3,5 miljoner kronor.

4. Villa, Björkvägen, Enskede, 4,6 miljoner kronor.

5. Bostadsrätt, Fallskärmsgatan, Skarpnäck, 850 000 kronor.

6. Villa, Tröskverksvägen, Älvsjö, 4,3 miljoner kronor.

7. Villa, Vagnvägen, Älvsjö, 3,8 miljoner kronor.

8. Villa, Hägerstensvägen, Mälarhöjden, 7,1 miljoner kronor.

9. Bostadsrätt, Hjovägen, Hammarbyhöjden, 1,3 miljoner kronor.

10. Villa, Eklidsgränd, Farsta, 5 miljoner kronor.