Heta smårätter att dela på

Väggarna är djupröda, träet är mörkt. Det är så långt ifrån nordiskt svalt man kan komma inne på Público, Melker Anderssons och Daniel Couets senaste tillskott till kroghimlen. Av gamla F12 syns inte ett spår. Framåt midnatt ska lokalen förvandlas till nattklubb, men av det ser Gourmé och Gourmand inte särskilt mycket, trots en relativt sen middag.

Maten är inspirerad av det mexikanska och peruanska köket. Här serveras många små rätter som med fördel delas runt bordet.

Gourmé ler och drömmer om mexikanska stränder när han sticker ner skeden i sin mariscos Mexicanos. Det är en ceviche med räkor, bläckfisk, avocado, koriander och lime (110 kronor). Den är härligt syrlig precis som den ska. Mycket lime och mycket sting.

– Den är riktigt het, säger Gourmé belåtet.

Lax med lime, kokos och koriander (70 kronor) har inte mycket med sydamerikansk ceviche att göra. Men den är god, laxen är fin till limekrämen och den rostade kokosen lyfter rätten.

Tacosen kommer i par och är av det mindre slaget. Tacos med tonfisk, guacamole, ananas och chili (110 kronor) är en god munsbit, även om det skulle kunna vara mer guacamole i den. Tacosen med krabba, rädisa och chili (150 kronor) lyfter inte helt. Krabbröran serveras i hårda, krispigt goda skal, men röran är lite för krämig och smakar lite för lite krabba.

El chivo (95 kronor) serveras i mjukt skal med rostat lamm, getost, tomat och chimichurri (95 kronor). Den är ljuvligt god med lite rökig het smak av chimichurrin. Rätterna är små och det går lätt att smälla i sig både ceviche, ett par tacos och en fisk- eller kötträtt. Grillade räkor och bläckfisk på spett (160 kronor) är en fullträff. Skaldjuren är kolgrillade och serveras med het mangosalsa och salsa verde på olika örter.

Ensalada de pollo loco mole (140 kronor) är en sallad med kyckling och friterade kycklingbollar fyllda med den mexikanska molesåsen gjord på bland annat kakao och chili. De är runda och mustiga i smaken.

– Det här var riktigt gott. Men det är inga stora portioner, anmärker Gourmand.

Det för i och för sig med sig att det finns plats för dessert.

Volcán de ibarra (110 kronor) är en riktig vulkan. En perfekt chokladfondant, precis lagom rinnig, med kraftfull chokladsmak som serveras med mango och yoghurtglass. Drunken cake (80 kronor) är en torr sockerkaka som är dränkt i fyra sorters mjöl och serveras med en ljuvlig hallonsorbet ovanpå.

Flan, eller mexikansk crème caramel som den också kallas på menyn, (75 kronor) är härligt len och krämig. Den serveras med apelsinbitar på, men av den i menyn utlovade ingefäran känns så gott som ingenting.

Kanske handlar det om förväntningar, resonerar Gourmé och Gourmand. Maten är bra och vällagad, men förväntningarna på den här krogen är lite högre.

Fakta

Público

Kök: Inspirerat av det mexikanska och peruanska köket. Små rätter som gärna kan delas över bordet.

Miljö: Djupröda väggar och mörkt trä, en mix av restaurang och uteställe. Tätt mellan borden.

Vegetariskt: Ett fåtal.

Pris: Smårätter/cheviche/tacos 65-175 kronor.