Här är de hetaste frågorna i öns kyrkoval

Lidingö kyrka.
Lidingö kyrka.
Idag går svenska kyrkan till val. Är du över 16 år och medlem i Svenska kyrkan kan du vara med och påverka vad Lidingö församling ska göra de kommande åren.
Här är Lidingöfrågorna som varit på tapeten.

I tisdags ledde före detta nyhetsankaret Anita Jekander en utfrågning i Lidingö kyrka av företrädarna för de fyra nominerinsgrupperna som ställer upp i valet till Lidingö kyrkofullmäktige. Grupperna är Centerpartiet, Fria Liberaler i Svenska kyrkan, Borgerligt alternativ och Socialdemokraterna. Någonstans mellan 40 och 50 personer deltog.

Frågorna som tog upp var:

Vad ska hända med Bodals kyrka?

Ett kafé med trädgård finns vid Bodals kyrka.

Det bor mycket folk i området och det finns planer på ett nybygge. Men ett sådant blir dyrt.

Gratis konfirmation

Kyrkan behöver få in fler unga. I år driver Centerpartiet frågan om gratis konfirmation. Den har tidigare drivits av Socialdemokraterna.

Ska kyrkan vara en fristad för asylsökande som fått avslag på sin asylansökan?

Enligt moderator Anita Jekander fanns en samsyn att kyrkan ska hjälpa människor i en pågående asylprocess. Kyrkan ska dock inte begå  olagligheter.

Ska man överhuvudtaget ha politisk representation i kyrkan?

Frågan togs upp av Anita Jekander själv.

– Den frågan har alltid kommit upp i tidigare val. Nu tog jag upp de eftersom det är en sak som diskuteras allmänt, säger hon.

Nästan 5,5 miljoner svenskar är medlemmar i Svenska kyrkan. Ändå röstade bara knappt 13 procent i förra kyrkovalet, vilket är en ökning en procentenhet jämfört med valet innan. Den 17 september är det dags igen.

Lidingö församling har cirka 25 000 röstberättigade medlemmar. Förra valet, 2013 röstade drygt 13 procent, drygt 3000 personer.

För att få rösta i kyrkovalet behöver du vara medlem i Svenska kyrkan, folkbokförd i Sverige och ha fyllt 16 år.

Fakta

Så röstar du i kyrkovalet i Lidingö församling

✔️ Röstkortet: Är du röstberättigad får du snart hem ett röstkort i brevlådan. På röstkortet står viktig information, som vilken vallokal du ska till och när den är öppen. Röstberättigad är den som fyllt 16 år och är medlem i Svenska kyrkan.

✔️ Röstkortet måste du ta med dig till vallokalen.

✔️ Det finns sex vallokaler på Lidingö som är öppna 9-20 på valdagen. Två på Sta Anna gården, Larsberg, matsalen i Bodalsskolan (inte i Bodals kyrka som det står på röstkorten), Breviks kyrka och Rudbodaskolan.

Källa: Svenska kyrkan