ANNONS

Hetsjakt på kilon blir cirkus

I många år hatade Rebecca Westholm från Björkhagen sin kropp. ­Sedan bestämde hon sig för att sluta fred med den.

Nu gör hon en varieté om västerländska kvinnors hetsjakt på varje extra kilo.
ANNONS

Fem kvinnor står på rad på Tur­teaterns stora scen. De pratar i munnen på varandra. ”Jag är naturligt smal”, hävdar en av dem. ”Nej tack, jag har just ätit”, säger en annan. ”Jag kan äta vad som helst, jag älskar pizza”, säger en tredje.

Allt de säger handlar om mat – om att slippa undan den, om att dölja sina nojor för att äta och om behovet att framstå som slank av naturen.

Kvinnorna – Rebecca Westholm, Angela Wand, Eliisa Erävalo, Anna Lagerkvist och Chloe Derrouaz – repeterar föreställningen ”EAT IT!” som har premiär på Turteatern i Kärrtorp på fredag.

För regi och manus står 33-åriga Björkhagenbon Rebecca Westholm. Hon fick idén när hon var nybliven mamma.

– Jag satt hemma i lägenheten med mitt barn i famnen och kände mig som ett fett mjölkpaket. Samtidigt kom mina vänner på besök och beklagade sig över hur feta och fula de var. Det var så sorgligt. När det slog mig att ingen av mina fem närmsta vänner gillade sin kropp fick jag idén till föreställningen, berättar hon under en paus.

Rebecca Westholm har lång erfarenhet som skådespelare och artist och har jobbat med både teater, film, cirkus och varietéer. På Turteatern förenar hon sina erfarenheter – ”EAT IT” rymmer performance, varieté, dans, talad teater, och cirkus.

På scenen finns en stång för pole dance, en stålställning, en mjuk matta och en jättelik ring som hänger från taket. Cirkuskonster är alltså att vänta.

Rebecca Westholm utlovar också en rolig, absurd och politisk föreställning, som ”skrattar skönhetshysterin rätt upp i ansiktet”.

– Jag är extremt arg på industrin som tjänar så mycket pengar på människors svaghet. Strävan efter den perfekta kroppen har blivit extrem. Idealen som pumpas ut stigmatiserar oss och gör oss till fångar i våra egna kroppar. Var tar det slut, hur långt kan vi gå i jakten på några kilon? undrar hon.

ANNONS

”EAT IT” är en föreställning om ett utbrett samhällsproblem – kvinnors krig mot sina kroppar. Men det är också en personlig upp­görelse. Rebecca Westholm ”har hatat sin kropp” så länge hon kan minnas. Redan som ung flicka granskade hon sin mage och sina armar med kritisk blick och även om hon aldrig varit anorektiker är det först under det senaste året som hon har börjat njuta av mat, utan skuldkänslor.

– Plötsligt kände jag hur sorgligt det var att jag ägnade så mycket tid åt att hata min kropp i stället för att lägga energin på andra ­saker. Jag insåg hur förslavande det var och bestämde mig för att det fick vara nog, säger hon.

Helt färdig med sina nojor är hon inte men hennes mål är klart: Hon vill inte längre vara en av alla dessa kroppsfixerade skådespelare. Hon vill vara ”en artist fri från störningar”. Och hon hoppas att hon får publiken med sig på tåget.

Chloe Derrouaz och Rebecca Westholm gestaltar vår tids skönhetshets på Reflexen i Kärrtorp.

Strävan efter den perfekta kroppen har blivit extrem.Rebecca Westholm

Fakta

Växte upp i Fagersjö

Namn: Rebecca Westholm.

Ålder: 33 år.

Bor: I lägenhet i Björkhagen sedan tolv år. Växte upp i Fagersjö.

Yrke: Scenkonstnär, artist.

Aktuell: Med ”EAT IT” på Turteatern i Kärrtorp. Premiär nu på fredag den 18 januari. Står för manus och regi, samt medverkar på scenen.

Värt att veta: Började sin teaterbana på Vår teater i Farsta.