Hett att sälja sina möbler på Blocket

Malin Lemker köper och säljer gärna begagnade varor. ”Det känns bra att sälja sådant som man kanske bara har liggandes och få lite pengar för det i stället”, säger hon.
Malin Lemker köper och säljer gärna begagnade varor. ”Det känns bra att sälja sådant som man kanske bara har liggandes och få lite pengar för det i stället”, säger hon.
Upplands-Broborna har fram till september i år annonserat saker på Blocket för 136 miljoner kronor. Hetast är möbler och heminredning.

En trogen nätannonsör är Malin Lemker, som nu bland annat säljer en vagga som har gått i arv.

Malin Lemker är van att köpa och sälja på näthandelssidor på nätet. Nu säljer hon några utvalda möbler och inredningsprylar för att göra plats i hemmet.

– Jag brukar sälja av saker då och då, antingen på loppis eller via Blocket och Tradera. Vi har väldigt mycket grejer hemma, jag har shoppat mycket, skrattar hon.

Hon köper själv gärna begagnat för miljöns skull, men ser det också som en hobby att köpa och sälja saker på nätet.

– Det känns bra att sälja sådant som man kanske bara har liggandes och få lite pengar för det i stället.

Och bland möblerna som ska finna nya ägare denna gång finns ett sminkbord i retrostil, en takkrona och en gråmålad gammal vagga i trä.

– Min äldsta son sov i den, kanske kan någon annan sova i den nu. Min mamma fick den av min mormor när min yngste bror var liten, säger Malin Lemker.

Enligt Blocket uppgick begagnathandeln i Upplands-Bro mellan januari och september i år till ett värde av 136 miljoner kronor. Annonser för möbler och heminredning har ökat med 11,5 procent jämfört med förra året, medan färre fordon läggs ut på annons.

– I övrigt ser vi en ökning inom elektronik, fritid och hobby samt kategorin personligt – det vill säga kläder och skor – även om sökningarna på vintagekläder minskar, säger Linnea Aguero, tillförordnad pressansvarig på Blocket.

Enligt henne är det i stället nya kläder av kända och därmed lite dyrare märken som efterfrågas.

– Man verkar hellre vilja köpa dyra saker och kläder som håller och som man kan sälja sedan. Enligt en Sifoundersökning vi beställt är 70-talisterna inne på att köpa saker med tanken att de kan sälja det senare. Användandet av smartphones underlättar när man står och ska handla något men tar en titt på Blocket först och ser att det är halva priset där.

På näthandelssajten Tradera pekar trenden åt ett lite annat håll. Här toppar barnkläder och barnskor listan på de mest populära objekten i Upplands-Bro, följt av kläder och samlarprylar som frimärken och Star Wars-prylar.

– Särskilt barnkläder sticker ut i Upplands-Bro just nu. Även kategorin tv-spel och datorspel sticker ut från resten av Sverige, säger Jenny Pedersen, presschef.

Det man kan ha i åtanke när man handlar på nätet är att den som köper och säljer saker där inte räknas som konsument i lagens mening. Säljare och köpare har inte samma konsumentskydd som när en vara inhandlas fysiskt i en butik.