ANNONS

Hett cykelstråk kan breddas

En 700 meter lång sträcka av gång- och cykelbanan på Stadsgårdsleden kan komma att byggas ut, en utbyggnad som skulle beröra såväl Nacka- som Värmdöbor.
En 700 meter lång sträcka av gång- och cykelbanan på Stadsgårdsleden kan komma att byggas ut, en utbyggnad som skulle beröra såväl Nacka- som Värmdöbor.
Gång- och cykelbanan på Stadsgårdsleden kan komma att breddas.

Tusentals cyklister från Nacka berörs.

Även bilister kan påverkas.
ANNONS

Den nuvarande gång- och cykelbanan på Stadsgårdsleden uppfyller inte Stockholms stads krav på ett pendlingsstråk.

Stadsgårdsleden, som förbinder Slussen med Danvikstull, är enligt stadens trafikkontor utpekad som ett av de viktigare pendlingsstråken i Stockholms län. Varje dygn beräknas upp till 6 000 cyklister och 26 000 motorfordon färdas här.

Antalet cykelpassager från Nacka kan räknas i flera tusen.

Stockholms stads trafikkontor föreslår i sin cykelplan för staden, att bland annat gång- och cykelbanan på Stadsgårdsleden breddas.

Trafikkontoret föreslår att en 270 meter lång sträcka räknat från Fotografiska museet i väster och vidare österut, breddas från 3,4 till 6,7 meter. Längre österut, fram till Tegelviksslingan, skulle gång- och cykelbanan kunna breddas till 5,75 meter.

Breddningen kan ske genom att ta ett bilkörfält i ostlig riktning, mot Nacka och Värmdö, i anspråk. Alternativet är att skylta om den nuvarande gång- och cykelbanan i höjd med Fotografiska museet till enbart cykelbana och låta gångtrafikanter få ett gångstråk vid kajen istället, norr om museet.

I det senare fallet behöver inga körfält för fordonstrafik tas i anspråk.

Längre österut kan gång- och cykelbanan breddas utan att alls inkräkta på biltrafiken. Här kan istället en grönremsa tas i anspråk.

Trafikförvaltningen påpekar att fortsatta trafikanalyser krävs för att säkerställa att förslaget inte får för stora effekter på trafiken i stort.

ANNONS

Den sträcka som staden vill bygga om är totalt drygt 700 meter lång. Enligt trafikkontoret är sträckan olycksdrabbad, bland annat har flera dödsolyckor och allvarliga olyckor inträffat där cyklister varit inblandade.

Inom ett halvår väntas politikerna i Stockholm stad ta ställning till om detta och övriga förslag i cykelplanen ska genomföras.

Utbyggnaden av Stadsgårdsleden beräknas kosta Stockholm stad 24 miljoner kronor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.