Hett datum drog brudpar till museet

Sedan 2010 har man kunnat gifta sig på Stadsmuseet. Intresset bland giftaslystna var inte överväldigande och det fanns planer på att lägga ner dem. Skansens vigslar tog den största mediala uppmärksamheten.

Men när museet vigde brudpar på det magiska datumet 121212, alltså den 12 december förra året, blev responsen desto större.

Så nu är fler giftermål planerade. Nästa gång blir den 16 februari och därpå den 7 maj. Sju par är redan inbokade i februari.

Det är alla möjliga kategorier som vill gifta sig i museets Bellmanrum med 1600-talstiljor på golvet och utsikt över Gamla stan. Det säger museets kommunikatör Cecilia Törnqvist.

– Många vill göra det lite enkelt, men ändå personligt och annorlunda. Och så är det lång väntetid för den som vill gifta sig i Stadshuset. Då är det här ett bra alternativ. Det är ju mitt i stan och en vacker lokal. Motsatsen till ett lantligt bröllop.

Vigselakten på Stadsmuseet är över på tio minuter. Men det finns en pianist på plats som man kan önska sig musik av. De flesta blir vigda av stadsantikvarien Ann-Charlotte Backlund, men i februari är det skådespelaren Victor Lopez som hjälper brudparen att knyta hymens band.

Vigselbeviset är gjort av papper tillverkat av fibrer från ankartrossen på regalskeppet Vasa.

Att intresset för borgerliga vigslar ökar skrev Lokal­tidningen Mitt i om redan för ett par år ­sedan. Då hade Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen, den avsakraliserade Skeppsholmskyrkan, blivit en efter­traktad lokal för borgerliga vigslar.

Många vill göra det lite enkelt men ändå personligt och annorlunda.Cecilia Törnqvist, stadsmuseet