Hett i Huddinge med A-traktor

Robin Bremberg har haft sin Volvo 747 GL i drygt en månad. Han åker ofta på turer tillsammans med sin kompis Samuel Rolfath.
Robin Bremberg har haft sin Volvo 747 GL i drygt en månad. Han åker ofta på turer tillsammans med sin kompis Samuel Rolfath.
På hela Södertörn är A-traktorn på framfart. I Huddinge är det fartbegränsade fordonet särskilt populärt.

– Det är kul, socialt och man tar sig fram på ett enkelt sätt, säger Robin Bremberg, 16.

Just nu upplever A-traktorn en renässans i Huddinge. I kommunen finns det 66 A-traktorer registrerade, enligt Transportstyrelsen. Den enda kommunen på Södertörn där fordonet ökat mer i popularitet är Haninge, med 76 registrerade fordon.

På en verkstad i Glömsta står Robin Brembergs A-traktor – en Volvo 744 GL med årsmodell 1989. För bara drygt en månad sedan blev den körklar efter ett antal renoveringar och ombyggnationer.

– Jag har märkt att det blir mer och mer folk som skaffar det. Jag tror att det är för att de ser att andra har Epa och att det verkar kul, säger Robin Bremberg.

Han och hans kompis Samuel Rolfath brukar framför allt köra med A-traktorn i Huddinge, Stuvsta och Älvsjöområdet. Men ibland blir det även längre sträckor.

– Jag skaffade Epa-traktor för att många av mina kompisar också har det. Sen är det skönt nu när det börjar bli kallt och man slipper åka buss, säger Robin Bremberg.

Bilen står vid verkstaden eftersom den har börjat strula. Robin Bremberg pluggar själv personbilsinriktning på gymnasiet och han berättar att det blir många besök till sin brors verkstad.

– Det är mycket som behöver göras hela tiden. Motorn är egentligen inte gjort för att köra på de här hastigheterna. Det sliter på motorn ganska ordentligt, säger han.

Robin Bremberg tror att han kommer att behålla Epa-traktorn tills han får ta körkort för vanlig bil eller tills han tröttnar. Men en sak som han ser väldigt positivt på med fordonet är att det blir lättare att ta körkort sen.

– Det är mycket lättare att köra upp när man har kört Epa i flera år innan körkortet ska tas, säger han.

En A-traktor är en bil som fått växlarna spärrade. Fordonet infördes av Trafiksäkerhetsverket 1963 och gav då möjligheten att bygga om och registrera en bil eller lastbil till A-traktor. Tanken var att det skulle vara ett alternativ till EPA-traktorn.

Epa-traktorn har ingen konstruktiv maxhastighet. Men den får inte framföras med högre hastighet än 30 kilometer i timmen. För att ha tillstånd att köra Epa och A-traktor krävs att föraren har ett så kallat AM-körkort, som ger körtillstånd till moped och traktor.