Hilding Eklund visar gamla Handen

Hilding Eklund älskar sitt Haninge.
Hilding Eklund älskar sitt Haninge.
Hur såg Handen ut på 50-talet? Hilding Eklund berättar på Lunchakademin i Haninge och visar bilder från en tid då platsen hade en annan betydelse för sin omgivning.

Onsdagens Lunchakademi på Haninge kulturhus blir en resa tillbaka i tiden. Författaren och konstnären Hilding Eklund berättar om sitt Handen, det han älskar och minns.

– Det känns lite jobbigt att de slår ihop olika områden till en stad. Handens identitet är borta och det är det jag kommer att prata om, säger han. Jag har bott i Handen, Kolartorp, Tungelsta och i 48 år haft en villa i Västerhaninge. Då förstår man kanske att jag känner för hela bygden.

Ingemar Bergman

Med så många år i kommunen har han också många minnen. Han minns hur det såg ut nere i Handens stationsområde nere vid Övre Rudansjön. Då, på 50-talet, stod stationsbyggnaden, magasinet, kiosken och upptagningsverket från torvmossen kvar. 

– Då var det ett levande samhälle där nere. Nu finns det ingenting, säger Hilding.

Han minns hur området betraktades som det vackraste området i hela Handen. Så vackert att flera långfilmer valde att spela in scener på platsen. Till exempel ”Eva” från 1948, med manus av Ingemar Bergman och med Birger Malmsten i huvudrollen.

Ny bok

Men nu är det nya tider och Haningeterassen är snart ett faktum. Hur kommer framtidens Hilding Eklund dokumentera nya Handen? Har det potential att bli en plats man kommer skriva böcker om i framtiden?

– Nej, det har jag svårt att tro, säger Hilding. Fast nu fick jag en idé: Hur gamla socknen Handen förvandlades till stad. Det kan man tänka sig är en framtida titel på en bok… Nu blev jag inspirerad!