Hillevi Engström: ”Jag följde mitt hjärta och min magkänsla”

Igår kom det oväntade beslutet att Hillevi Engström kommer tillbaka till tjänsten som kommundirektör i Upplands Väsby bara några veckor efter att hon gjorde sin sista dag.

Själv vill hon tona ner dramatiken bakom återkomsten.

– Jag kände att jag ville komma tillbaka när chansen uppstod. Annars skulle jag ha ångrat mig, säger Hillevi Engström i en intervju med Mitt i Väsby.

Det var med stor förvåning som många igår tog emot nyheten att Hillevi Engström lämnar det prestigefulla uppdraget som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism efter mindre än en månad på posten.

Men till Mitt i Väsby säger Hillevi Engström att hon är förvånad över det stora intresset från media.

– Jag sökte inte mig ifrån Väsby utan känner att jag har mycket som jag vill fortsätta jobba med. Det har varit roligt att åka till Väsby varje dag under det ett och ett halvt år som jag varit kommundirektör. Jag följde mitt hjärta och min magkänsla, säger Hillevi Engström som är trött på spekulationer om att det skulle ligga en hund begraven.

– Jag har varit i det politiska livet länge och är så trött på allt det där. Det här är inte så dramatiskt.

Enligt uppgifter i andra medier ska du på ett internt möte ha ifrågasatt din egen kompetens som samordnare. Vad säger du om det?

– Det spekuleras jättemycket men jag har inte haft rollen som expert utan just som samordnare. Det var likadant när jag blev biståndsminister. Då var jag inte insatt i de frågorna men man lär sig.

Var det du eller kommunen som tog upp frågan om en återkomst till rollen som kommundirektör?

– Vi har haft en dialog. Sedan tycker jag att det är ganska ointressant hur det har gått till. Nu ser jag framemot att komma tillbaka.

Hillevi Engström betonar att det är viktigt att våga pröva olika roller.

– Jag brukar säga till andra runtomkring mig att man ska våga gå vidare men samtidigt inte vara för stolt för att komma tillbaka om man känner att man passar bättre i en annan roll.

Både kommunen och regeringen har tvingats sätta igång rekryteringsprocesser efter att du har hoppat av. Tycker du att du har agerat ansvarsfullt?

– Jag tycker att jag har agerat ansvarsfullt. Jag har gått in i mitt uppdrag med full kraft och kommer att fortsätta med det.

Hillevi Engström kommer att vara kvar i rollen som nationell samordnare fram till det att regeringen har hittat en efterträdare. Senast i januari kommer hon att vara tillbaka i Upplands Väsby – något hon ser framemot.

– 2017 är ett jätteintressant år. Vi ska ansöka om att bli kvalitetskommun vilket är ett jobb som redan påbörjats. Sedan handlar det om skolan, tryggheten och samhällsbyggnadsutvecklingen. Jag tilltalas av att jobba med många olika frågor samtidigt, säger Hillevi Engström.