Hertha Hillfons ateljé kan bli byggnadsminne

Så här såg det ut när Mitt I besökte Hertha Hillfons ateljé inför de visningarna 2014.
Så här såg det ut när Mitt I besökte Hertha Hillfons ateljé inför de visningarna 2014.
Byggnadsminnesförklara keramikern Hertha Hillfons ateljé och verkstad i Mälarhöjden.
Det vill en handfull privatpersoner i en ansökan till länsstyrelsen, däribland Hertha Hillfons barnbarn Freja L Hillfon.

– Vi tycker att det är märkligt att ateljén och verkstaden inte är skyddade. Det har många, arkitekter och andra, tagit för givet genom åren, säger Karin Rongedal, som höll i guidningarna när familjen öppnade hemmet för visningar 2014.

Hertha Hillfons, som gick bort 2013, var en av Sveriges mest kända keramiker. Många önskade att konstnärshemmet i Mälarhöjden skulle bli ett museum, och länge såg det ut som det skulle bli så. Men de långa förhandlingarna, mellan gårdens köpare och vänföreningen, strandade.

Därefter har den blå bostaden och den tillhörande lilla ateljén byggts om till tre lägenheter som nyligen var ute till försäljning.
Men vad som ska hända med den stora ateljén och verkstaden är oklart.
– Vi har inte tagit ställning till vad vi ska göra med de byggnaderna, sa ägaren Lars-Gunnar Ståhl  till Lokaltidningen Mitt i i februari.

I ansökan till länsstyrelsen framhålls att ateljén, som ritades av Herthas make Gösta Hillfon och som stod klar 1968, är unik i sitt slag. ”Många har vittnat om den nästan sakrala upplevelsen av ateljén”, står det i ansökan.

Ansökan, som även är undertecknad av Hertha Hillfons barnbarn Freja L Hillfon, omfattar även önskemål om att bevara keramikverkstaden och den angränsande trädgården. Japansk estetik och inredningskonst har även varit påtaglig i trädgårdens utformning, enligt ansökan.
Nu är det upp till länsstyrelsen att pröva frågan.
– Det är väldigt viktigt för oss att byggnaderna får en chans, säger Karin Rongedal.