Himlen – en riktig toppkrog

HIMLEN. Nästan allt är på topp: utsikten, maten, vinet och den kunniga och vänliga serveringspersonalen.
HIMLEN. Nästan allt är på topp: utsikten, maten, vinet och den kunniga och vänliga serveringspersonalen.
Syrlig citronglass.
Syrlig citronglass.
Lamm i tre variationer.
Lamm i tre variationer.

Det är verkligen en enastående utsikt gästerna har från Himlen nästan högst upp i Skrapan: Söder visar lite uppkäftigt upp sina uppsnofsade takvåningar i kvarteren längs Åsögatan och Katarina Bangatas gröna allé kilar iväg på tvärs genom rutmönstret. Vid horisonten syns inloppet med Viking Lines fartyg på sin strävsamma Sisyfosbana över Östersjön.

– Inte konstigt att här tycks vara fullt jämt, säger Gourmand och hänger som många andra gäster med näsan mot rutan.

Menyn är just bytt och det har både restaurangen och gästerna vunnit på. Köket visste visserligen vad man gjorde tidigare i våras, men har behållit det bästa och satt ihop en säsongsanpassad meny där allt just nu stämmer.

Som förrätten vit sparris (215 kronor) med hollandaise, hummer, sommartryffel och hummersky. Skyn serverades tidigare till en fin skreitorsk men blev lite påträngande till den mjälla torsken. Här bryter den perfekt med den feta hollandaisen och lyfter sparrisen till just himmelska höjder.

– Det är så rasande gott att jag aldrig vill sluta äta, suckar Gourmé hänfört.

Lika fantastisk är ankleverterrinen (195 kronor) med picklade vårgrönsaker som grön sparris, vårlök och morot och till det en rostad lökcréme och en lätt brioche.

Himlen har också en mycket skicklig sommelier som kombinerar precis rätt vin till maten.

– Ta den här rieslingen till anklevern – i sig själv lite tråkig men tillsammans med maten blir det rena fanfaren, utbrister Gourmand.

Bland varmrätterna har man med rätta behållit lamm (395 kronor) i tre variationer: mör lamm-sadel, kotlett och bog som serveras med farro (matvete), bönor, picklad lök, vitlökssky och broccoli- puré smaksatt med krögarnas favorit just nu: ramslök.

En verklig sensation är kalvfilén (375 kronor) som Gourmand liknar vid en lyxvariant av svenska husmanskostens dillkött. Filéerna är stekta till perfektion och serveras med grönsaker som ligger i en sötsyrlig sås som refererar till dillköttets ättika och där hela anrättningen doftar och smakar av dill­emulsion.

– Så genialt, svenskt och så vansinnigt gott!

Också den färserade vakteln (345 kronor) med anklever, små söta toppmurklor och druvor som ligger på vit sparris är en verklig höjdare. Allt serveras med en tät kycklingfond spetsad med sherryvinäger.

Himlens rätter må kosta en rejäl slant men är stora nog att mätta. Fast fortfarande finns plats för efterrätt. Som den italienska, verkligt syrliga och därför så goda citronglassen (120 kronor). Den kommer med söta maränger, en ljuvlig citroncurd och krossad mördegskaka.

Chokladsorbet (120 kronor) med en mörk chokladcreme med tydlig och djup smak av bourbon ackompanjeras av ingefärspäron och jordnötscrisp.

Nästan allt är på topp: utsikten, maten, vinet och den kunniga och vänliga serveringspersonalen. Gourmé har ett enda minus och det är toaletterna som delas med baren en trappa upp. Kön växer lång och de två toaletterna blir snabbt ofräscha även en vanlig vardagskväll.

– Få ordning på dem och jag sällar mig till de små gyllene keruberna på väggen.

Fakta

Himlen

Kök: Fine dining med ambitioner.

Miljö: Intimt högt bland molnen.

Vegetariskt: Inte på menyn, men tillagas vid förfrågan.

Pris: Varmrätter 345-395 kronor.