Himlen har gett taket ny färg

Enskede kyrka är populär och mycket beror på arkitekturen. För nästan exakt 97 år sedan invigdes kyrkan.
Enskede kyrka är populär och mycket beror på arkitekturen. För nästan exakt 97 år sedan invigdes kyrkan.
I nästan ett år har Enskede kyrka varit stängd för renovering. När den öppnar igen är det med himmelsblått tak och betsat trägolv i stället för linoleummatta.

– Den har återfått sin gamla skönhet, säger kyrkoherde Margareta Stiernstedt.

Att stå i den nyrenoverade Enskede kyrka är som att ha en ljus svensk sommarhimmel ovanför sig. Det välvda taket, som tidigare hade tappat nästan all sin färg och såg slitet ut, har målats i sin ursprungliga nyans. Att man vet hur den såg ut är tack vare ett hörn ovanför orgelläktaren där solen inte kommit åt.

– Förut kändes det här som en mörk kyrka, nu finns här ett helt annat ljus, säger kanslichef Anders Buckau medan han visar runt i kyrkorummet tillsammans med Knut Åkesson, projektledare för renoveringen.

Framme vid altaret står en trave flyttkartonger och de sista måleriarbetena utförs just nu på trä- dörrarna som varsamt har rengjorts. Arbetet i Enskede kyrka har pågått sedan den 6 januari och enligt Knut Åkesson har mycket handlat om underhåll och vård av det redan befintliga.

– För kommande generationer är det viktigt att det är sanningsenligt. Samtidigt ska kyrkan vara fullt användbar för dagens situation. Man kan säga att dåtid och nutid möts här för framtiden, säger han.

Till de åtgärder som inte syns med blotta ögat hör den nya ventilationen, bergvärmen och isoleringen.

– Tidigare läckte all värme upp på vinden. På vintern slog istapparna nästan i backen. Nu har vi tätat med murbruk här, säger Knut Åkesson och visar på en ritning av byggnaden.

Störst intryck när det gäller det estetiska gör trägolvet som har tagits fram och slipats och betsats.

Tidigare täcktes golvet av en linoleummatta som lades in 1962. Längs långsidorna har man även tagit bort furupanelen som dolde elementen.

– Eller ”bastupanelen” som jag brukade kalla den, säger Anders Buckau.

Redan nu, innan kyrkan ens öppnat, är dop och vigslar inbokade fram till september 2013. Enligt kyrkoherde Margareta Stiernstedt beror Enskede kyrkas popularitet mycket på arkitekturen:

– Det är en liten vit kyrka med torn. Den ser ut som man tänker sig att en kyrka ska göra. Kyrkorna i närheten, som de i Farsta, Vantör och Årsta, har ju kommit till efter hand och är mer moderna i sin utformning.

På fredag kommer hon tillsammans med andra i församlingen att dela ut information vid bland annat Sandsborgs och Sockenplans t-banestationer om att kyrkan öppnar igen den 25 november.

– Förhoppningsvis finns det ett intresse och nyfikenhet bland de som bor i området.