Hinder har inte stoppat p-kaoset

Oslogatan i Husby är den väg där flest felparkerade bilar får böter.

Förra året lappades 728 bilar på gatan.

Men Torsnäsgatan, som tidigare toppade listan över p-böter i hela västerort, är fortfarande den största problem­gatan.

Parkeringsproblemen utanför den populära grossistaffären på Torsnäsgatan har inte försvunnit, men eftersom staden tillsammans med polisen aktivt har jobbat med riktade insatser i år lappas inte de felparkerade bilarna i lika stor omfattning som tidigare.

– Torsnäsgatan är fortfarande ett ständigt problem, som man inte kan lappa bort, säger Karin Hebel, enhetschef för parkering och juridik vid trafikförvaltningen.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om parkeringskaoset utanför Kista Grossen. Det finns inga parkeringsplatser utanför butiken, och därför parkerar kunderna på trottoaren eller i buss­filen utanför butiken i stället. 2013 hade Torsnäsgatan flest utskrivna parkeringsböter i hela västerort.

För att hindra bilarna från att köra in på torgytan har stora granitblock och trädplanteringar i lådor satts upp som hinder.

– Vi har även samarbetat med polisen och haft riktade insatser med syftet att få bort bilisterna. Då blir inte lika många bötfällda, säger Karin Hebel.

Busstrafiken in på torget drogs in i augusti 2011 på grund av svårigheten att ta sig in på torget bland alla felparkerade bilar.

I november 2013 byggdes en lång refug i mittfilen längs gatan, för att göra det tydligare för bilisterna att det är en bussgata.

Kommunen kommer nu inte att göra något mer åt den svårlösta situationen vid torget, utan inväntar byggstarten för tvärbanan 2016, då torget ska byggas om.

– Om tvärbanan inte hade planerats hade vi fått tänka om med planeringen på torget. Det vi har gjort sedan i januari i år är att ha fler parkeringsvakter på plats som får i väg bilarna, samt att vi satt upp granitblocken och träden som hinder för trafiken. Mer än så kan vi inte göra i nuläget, säger Lovisa Strandlund, trafikplanerare vid trafikkontoret.

Den gata där bilisterna fått flest parkeringsböter är Oslogatan i Husby. Här lappades 728 bilar under 2014, och 602 under 2013.

Karin Hebel på trafikförvaltningen har inget svar på varför just Oslogatan har så många felparkerare.

– Det är en väldigt lång gata, vilket kan vara förklaringen, då många parkerar där. Någon gata måste vara den som blir mest lappad.

En anledning att fler bötfälls är att Europark anställt 52 fler parkeringsvakter mellan 2013 och 2014. Det gör att de kan vara aktiva i fler områden, enligt Karin Hebel.

Stora granitblock och planteringar i stora lådor hindrar bilister från att stå på torget. Många ställer sig då på trottoaren utanför Kista Grossen i stället.

Torsnäsgatan är fortfarande ett ­ständigt problem, som man inte kan lappa bort.Karin Hebel Trafikförvaltningen

Fakta

Här lappades flest förra året

Källa: Trafikkontoret