ANNONS

Lagen hindrar kurerna att få okrossbart glas

Norrgårdens hållplats i Vallentuna
Busshållplats i Norrgården vandaliserades i helgen.
Under helgen förstördes glasrutorna till Norrgårdens busshållplats i Vallentuna. I en Facebooktråd har det under måndagen diskuterats flitigt varför busskurer inte får glas som är omöjliga att krossa. Svaret är på grund av en särskild lag.
ANNONS

När Malin Lövberg kom till busshållplatsen Norrgården i Vallentuna tidigt på måndags morgon möttes hon av en tråkig syn. Glasväggarna till kuren låg som splitter på marken.

Hon la upp en bild på vandaliseringen i Facebookgruppen Nytt i Vallentuna och ställde frågan: Varför använder SL/Arriva inte oförstörbart material i stället för glas – liknande det som sätts upp runt hockeyrinkar?

SL:s svar är att kurernas väggar måste ha ett material som är genomskinligt.

– Annars kan busschaufförerna inte se om det är någon som står och väntar på bussen, säger Claes Keisu, SL:s presstjänst.

Kostar 40 000 kronor

Kostnaden för att byta ut alla glasrutor på en busskur ligger runt 40 000 kronor. Arriva som med uppdrag från SL kör den aktuella sträckan har ansvaret för att åtgärda busshållplatsen.

Varför de inte sätter in stryktåligare glas har att göra med lagen om offentlig upphandling.

– Enligt lagen vinner alltid de företag upphandlingen som erbjuder glas till lägsta pris. Nu har jag inte koll på hur det blir med nästa upphandling, säger Claes Keisu.

Det är en av anledningen varför en betydligt dyrare glastyp som klassas som okrossbar aldrig kan köpas in.

– Det är ju jättekorkat, för det borde bli billigare i längden. Hållplatsen på andra sidan av vägen från Norrgården har jag sett sönderslagen ett par gånger, säger Malin Lövberg.

ANNONS

Farligt om rutan ramlar ut

En annan orsak som bidrar till att tåliga glasskivor inte användes är vikten.

– Väger glasskivan för mycket och faller ut, kan människor bli skadade. Det är också en aspekt som spelar in. Det bästa vore om folk lät glasen vara i fred, säger Claes Keisu.

Förra året kostade vandalisering och klottersanering av bussar och busshållplatser i Stockholms län skattebetalarna 25 miljoner kronor. När det gäller busskuren i Norrgården, meddelar SL att nytt glas ska sättas upp tidigast på tisdag.

ANNONS