Hipp återvinning i Rissne

Här till vänster om Rissneleden planeras returparken, som blir länets första i sitt slag. Planen är att den ska öppna i mitten av 2014.
Här till vänster om Rissneleden planeras returparken, som blir länets första i sitt slag. Planen är att den ska öppna i mitten av 2014.
Den omstridda sop­stationen i Rissne kan bli verklighet nästa år.

Men det blir inte bara en plats att slänga skräp på, här ska man även kunna ta sig en kopp kaffe och shoppa second hand-prylar, enligt ett nytt förslag.

Kläder man vuxit ur, en överbliven brödrost, en trasig cykel eller en trave plank. I länets första ”returpark” som planeras i Rissne ska inlämnade prylar tas till vara. Här föreslås nämligen en verkstad där ”skräp” repareras och fräschas upp för att säljas i en second handaffär till förmånliga priser.

– Man slänger en massa grejer som kan vara till värde för andra. Det här maximerar möjligheten att återvinna, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Nygren (S).

En miljövänligt men också socialt kretslopp. Tanken är att verkstaden, och kaféet som föreslås på området, ska sysselsätta 15–20 arbetslösa Sundbybergsbor i samverkan med arbetsförmedlingen.

– Det finns de som behöver stöd och hjälp att bli attraktiva på arbetsmarknaden, det här är en perfekt verksamhet för att prova på att jobba för en inkomst, säger Jonas Nygren.

I dag lämnar Sundbybergsoch Solnabor sina grovsopor på Kvarnkullen i Ursvik, en temporär anläggning som tas ur bruk 2014, då det ska byggas bostäder på platsen.

Placeringen av returparken i Rissne har väckt starka känslor, inte minst bland grannarna som befarat trafikkaos och buller. I mars förra året lämnades en protestlista med 400 namn in till kommunen för att stoppa planerna.

Kerstin Nordin som bor på Lavettvägen, är fortsatt kritisk.

– Jag trivs väldigt bra här men Rissne har ju inte världens bästa rykte. Jag tycker det är värt att bevara de fina grönområdena som finns här. Träd och skog borde kunna användas till annat än en sopstation, säger hon.

I området byggs även 65 radhus.

– En utsikt mot en sopstation är kanske inte så trevligt, menar Kerstin Nordin.

Men Jonas Nygren tror att returparken blir ett lyft för Rissne. Planen är att behålla en del träd och växtlighet och bygga kaféet och butiken i de tysta delarna.

– Det finns några få bostäder som ligger ganska nära, men de flesta kommer att ha utsikt mot en kulle som bevaras. Det här blir ingen återvinningsstation utan ett trevligt besöksmål. Hit ska man kunna ta barnvagnen och gå och fika en söndag, säger Jonas Nygren.

Efter ett beslut i stadsbyggnadsnämnden den 11 februari går returparken nu ut på samråd.

Till kritikerna hör Moderaterna som ifrågasätter om det behövs någon återvinningscentral.

– Sundbyberg är Sveriges minsta kommun. Man bör se över möjligheten att sluta avtal med en av våra grannkommuner om återvinning. Trafiken på Rissneleden ökar redan nu, det här är ett ogenomtänkt förslag, säger oppositionsråd Mikael T Eriksson (M).

Folkpartiet vill bygga återvinningscentralen vid Hornbach i Hallonbergen i stället. Men den politiska ledningen tycker att Rissne är den bästa placeringen.

– Det är ett bullerstört område som inte används så mycket, säger Jonas Nygren.

Fakta

Det här är den nya returparken

En 10 000 kvadratmeter stor returpark föreslås mellan Rissneleden och Ulvsundaleden.

8 000 ton avfall och prylar beräknas lämnas in varje år, dubbelt så mycket som till Kvarnkullen.

Utöver avfallssortering planeras kafé och second handbutik i en parkliknande miljö.

Alelyckans kretsloppspark i Göteborg är förebilden.

Fram till den 19 mars kan man lämna synpunkter på förslaget.

Källa: Sundbybergs stad, SÖRAB