Hipsterkoncept poppar upp på Hamngatan

Här längs Hamngatan planeras boxparken att dyka upp inom kort.
Här längs Hamngatan planeras boxparken att dyka upp inom kort.
Ett nytt koncept har kommit till Stockholm – en så kallad boxpark. För att besökare inte ska mötas av en avspärrning när Gallerian byggs om låter man företag hyra containrar.

AMF Fastigheter fortsätter med sitt projekt ”Urban Escape” i och omkring Gallerian. Ett arbete som fått kritik av bland annat Skönhetsrådet, som Mitt i tidigare skrivit om.

I samband med att ombyggnationen kommer containrar placeras framför Gallerian på Hamngatan. Men det är inga byggcontainrar det är tal om – utan så kallade ”boxar” som ska bilda en boxpark längs med gatan. Boxarna kommer framförallt innehålla streetfood och en underklädesbutik har redan öppnat upp.  Konceptet bygger på pop-up-idén – ett sätt för företag att sälja varor under en kort period.

Konceptet med boxar kommer ursprungligen från det trendkänsliga Shoreditch i London och har sedan dess spridit sig till andra storstäder i världen.

– Vi bygger om under en ganska lång period och vi vill att gallerian ska vara så attraktiv som möjligt under byggtiden. Intresset har varit stort, vi har hyrt ut boxarna rekordsnabbt, säger Henriette Johansson, marknadsområdeschef för Urban Escape på AMF Fastigheter.

Det blir totalt 7 boxar som kommer att placeras ut från och med den 1 december fram till sommaren 2018. Pop up-butiker är något som ännu inte slagit igenom på bred front i Sverige. Men på Handels utredningsinstitut (HUI) tror man att pop-up-butiker kommer växa i framtiden.

– Det är ett bra sätt att skapa en nyhet och ett intresse för ett centrum. Det är också bra för ett företag som vill testa marknaden i ett område, säger Tobias Rönnberg, analytiker på HUI