Tio trappor upp på Larsbergsvägen 13 bor flera personer som är beroende av hiss.

Sedan i lördags kväll har husets båda hissar stilla.

Detta efter att Lidingö drabbades av ett omfattande strömavbrott lördagen den 4 maj, vilket påverkade 13 459 kunder hos elbolaget Ellevio.

I höghuset finns 61 lägenheter och runt 150 boende. Flera av dem är äldre.

– Jag kommer inte ut härifrån, men har just nu mat och mjölk så att jag klarar mig. Jag kan inte gå tio trappor – och tänk om man blir dålig. Det här är akut. Om det inte löser sig snart så ringer jag polisen, säger en hyresgäst.

Grannen intill befinner sig i en liknande situation.

– Än har det inte påverkat mig då jag har mycket att göra inomhus. Men förr eller senare måste jag ju handla eller slänga soporna. Det kan jag i nuläget inte göra.

Även på lägre våningsplan finns de som har svårt att få ihop vardagen.

Vissa boende har hjälp av hemtjänsten som kan bära rullatorer och kryckor. Men vad gör de andra?. Det frågar sig en granne.

Vissa boende har hjälp av hemtjänsten som kan bära rullatorer och kryckor. Men vad gör de andra?. Det frågar sig en granne.

Pekka Pääkkö

– Min fot är skadad och jag får ta hjälp av hemtjänsten som bär rullatorn när jag går två trappor ner. Hemtjänsten tar emot mig om jag skulle ramla, säger en hyresgäst på andra våningen.

”Skandal”

– Det är skandal att inte ha en reservplan för ett hus på tio våningar. Ska den som ska tvätta konka Ikeapåsar flera våningar? Och hur blir det för den med barnvagn?

Strömavbrottet orsakade omfattande problem kopplat till flera olika typer av teknisk utrustning, enligt Mari Edberg, presstalesperson vid John Mattson.

– Vi har avtal med en hissleverantör som ansvarar för att åtgärda fel i våra fastigheter. De var på plats under helgen och konstaterade att strömavbrottet orsakat ett så stort tekniskt problem att det inte kunde åtgärdas omedelbart.

”Jobbar för fullt”

De har gått ut med information till alla hyresgäster, men kan inte säga när hissarna är igång igen.

– Hissleverantören och även vår förvaltningsavdelning jobbar för fullt för att åtgärda det här så snart som möjligt. Vi förstår att det ­orsakar problem för våra hyresgäster.

Har det varit problem med hissarna även tidigare?

– Det har inte kommit till min kännedom att det varit något speciellt problem med just dessa hissar. Men det är inte ovanligt att det då och då uppstår tekniska fel med hissar.