Min lokala hjälte

Hissen vid Hornstull står stilla i ett halvår

Hissen ner till tunnelbaneperrongen vid Hornstull har stått stilla sedan 11 mars.
Hissen ner till tunnelbaneperrongen vid Hornstull har stått stilla sedan 11 mars.
Den skulle ha lagats innan sommaren. Men nu kommer hissen vid Hornstull att stå stilla till slutet av augusti, då den tidigast lagas.

– Det är riktigt irriterande. Det är alltid ett orosmoment att behöva ta barnvagnen i rulltrappan, säger Sandra Wigren, som är på väg i rulltrappan till Hornstulls tunnelbanestation, för att hissen inte fungerar.

Och den trasiga hissen vid Hornstull är en riktig långbänk. Sedan 11 mars har den stått stilla. SL lovade att laga den snarast. Men nu kommer beskedet att den först kommer att kunna gå att använda tidigast vecka 34, vilket är i slutet av augusti. Nästan ett halvår kommer den alltså inte kunna användas.

– Att den stått stilla så länge beror på ett beslut om att göra en ännu större renovering. Felen var större än vad man först trodde, säger Ronnie Johansson på SL:s presstjänst.

Bland annat ska det installeras nya ledningar för elektricitet, så kallade kablage, och dörrarna ska ses över. Hissen har haft problem med styrningen, och har därför gått sönder.

– Det är självklart tråkigt, vi vill ha hissar som fungerar. Men vi gör en större renovering för att vi i slutändan tror att det blir ett bättre resultat, säger Ronnie Johansson.

Trasiga hissar har på Södermalm varit ett återkommande gissel. Senast i april berättade Mitt i om problemet och om hur personer beroende av rullatorer, rullstolar och barnvagnar i värsta fall blir strandsatta för att de inte kan använda rulltrappan för att ta sig ner till tunnelbaneperrongen.

För att få bukt med problemet har landstinget har satsat 1,5 miljarder i sin budget på dåligt fungerande hissar och rulltrappor. Under en femårsperiod ska de flesta bytas och arbetet har nu inletts runtom stan. På Södermalm har hissarna vid Zinkensdamm och på Södra station redan bytts ut. I slutet av hösten och i vinter kommer hissarna vid Medborgarplatsen att bytas ut.

Fakta

Hornstulls hissar värst drabbade av fel

Antalet felanmälningar på hissarna i Södermalm kollektivtrafik under 2015. Det kan gälla allt från stillastående hiss till skadegörelse eller andra problem:

Hornstull södra: 157

Slussen krysset: 103

Gamla stan: 97

Medborgarplatsen (norra): 95

Skanstull södra: 94

Zinkensdamm: 79

Stockholm södra (södra uppgången): 51

Slussen norra: 50

Mariatorget norra: 44

Mariatorget södra: 35

Stockholm södra (norra uppgången): 23

Källa: SL