Hissförbundet: Olyckan i Orminge kunde ha förhindrats

Hissförbundet: Hissolyckan i Orminge kunde ha undvikits
Hissar från 60- och 70-talen är generellt säkra men innerdörrar skulle göra dem ännu säkrare, enligt branschföreningen Hissförbundet
Hade innerdörrar funnits i hissen i Orminge kunde klämolyckan där elvaåriga Allianora Roth fastnade ha undvikits, enligt Hissförbundet.
Förbundet ser ett ökat antal olyckor i hissar, där inte bara människor utan även husdjur skadas, i det senare fallet till och med avlider.

Anne Geitmann, generalsekretare i Hissförbundet, branschföreningen för företag som tillverkar, monterar och underhåller hissar och rulltrappor, beklagar klämolyckan som Allianora Roth, 11 år, i Orminge råkade ut för förra onsdagen.

– Vi vet att hissar med slagdörr är svåra att hantera för barn. Därför är vi noggranna med att upplysa att barn inte ska åka ensamma, säger Anne Geitmann.

”11-åringar kan åka hiss ensamma”

När Anne Geitmann får höra att barnet i det här fallet är 11 år, säger hon att det är en ålder då barn ska kunna åka hiss ensamma.

– Hissföretaget meddelade att hissen denna morgon hade besiktigats och godkänts, så den uppfyller gällande regelkrav. Men hissar av den här konstruktionen, utan korgdörrar, medför tyvärr större säkerhetsrisker, framförallt för klämskador.

I dag renoveras äldre hissar generellt när de nått slutet på sitt ”produkttekniska liv”.

– Då gäller andra regeltekniska krav och även korgdörrar sätts in. Men det sker inte i den takt som vi önskar, det finns fortfarande många hissar som är i riskzonen.

Skulle en sådan här olycka som 11-åringen var med om ha kunnat undvikas?

– Rent tekniskt kan man säga det. 2007 infördes strängare regler för hissar i kommersiella byggnader, där det inte längre är tillåtet med hissar utan korgdörrar. Men hissar i bostadshus för privatpersoner undantogs dessvärre och det är något vi absolut vill få ändring på för att undvika olyckor, som den i Orminge.

Geitmann säger att fastighetsägarna frivilligt kan öka säkerheten i äldre hissar, men det innebär i sin tur en ökad kostnad. 

Flera olyckor i veckan

Enligt det serviceföretag som servar den aktuella hissen i Orminge, får de åka ut på hiss-olyckor flera gånger i veckan, där såväl människor som djur klämt sig eller fastnat i hissar.

– Vi får många rapporterar in till oss men allt rapporteras inte. Mörkertalet är nog mycket högre. Den absolut farligaste olyckan är när kroppsdelar kläms i en oskyddad dörröppning då hissen rör sig, som vid den här olyckan, säger Anne Geitmann.

Anne Geitmann bekräftar det lokala hisserviceföretagets bild, att även husdjur, katter och hundar skadas och till och med kan strypas av kopplet på grund av olyckor i hissar.

– Det händer mer sådana olyckor, hunden går in först och fotocellen känner inte av kopplet. Här jobbar vi med att upplysa ägarna om att exempelvis hålla hundarna i kort koppel.

I hela landet finns omkring 120 000 hissar, de flesta finns i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö, varav flertalet hissar finns i Stockholmsregionen.

Allianora, 11, klämdes fast i hissen: ”Jag trodde jag skulle dö”