Hissmisshandeln en svårlöst gåta

Från hissentrén finns övervakningsbilder, men brottet begicks när föraren gick ut. ”Ett mysterium”, konstaterar polisen Christian Johansson.
Från hissentrén finns övervakningsbilder, men brottet begicks när föraren gick ut. ”Ett mysterium”, konstaterar polisen Christian Johansson.
Föraren av Nybohovs hissbana gick ut för att hämta luft. Sedan svartnade det för hans ögon. När han vaknade hade han två blodiga jack i huvudet

– Det är ett mysterium, säger polisinspektör Christian Johansson.

Vad var det som hände utanför Nybohovs hissbana vid 19.40 den 16 september? Det vill polisen ha svar på och vädjar nu till alla som som kan ha sett eller hört något att höra av sig. De medverkade även i tv-programmet Efterlyst i förra veckan för att få in tips.

– Rubriceringen är våld mot tjänsteman, ett allvarligt brott. Och har ett brott begåtts så vill vi ju att de skyldiga grips, säger Christian Johansson, polisinspektör Söderortspolisen.

Den man som ska ha blivit misshandlad mår fysiskt sett relativt bra i dag. Men händelsen har varit omskakande, menar han.

– Jag hann aldrig bli rädd när det hände. Däremot kommer ju många tankar efteråt. Vem kan ha velat mig så illa? Det skulle betyda väldigt mycket för mig om polisen får möjlighet att lösa det här.

Han berättar att det vid ett fåtal tillfällen har hänt att passagerare har varit hotfulla mot honom.

– Men jag har nog aldrig känt att någon skulle vilja mig så här illa.

Har du funderat på möjligeten att du helt enkelt råkade trilla omkull?

– Jag har funderat på allt, men skadorna var så stora och slaget så kraftigt att det känns omöjligt att det skulle bero på att jag hade trillat.

Än så länge står polisen alltså maktlös. Det finns inga övervakningsbilder från den sidan av entrén där hissföraren stod. Kamerabilderna visar bara när han gick ut från hissen, och hur han strax därpå återkom skadad med två blodiga jack i huvudet. När hissföraren återfick medvetandet kom förbipasserande till hjälp och larmade polisen.

– Han säger sig inte ha sett några människor eller bilar när han stod ute i entrén, säger Christian Johansson.

Något rån verkar det inte ha handlat om. Mannen saknade inga värdesaker efteråt. Det går inte heller att säga om skadorna på höger sidan av hjässan, som fick sys med 18 stygn, orsakats av något tillhygge.

Söderortspolisen vill gärna komma i kontakt med några unga vittnen som hade hunnit ge sig av innan polisen kom.

Ungdomarna hade lämnat en lapp till en kvinna på plats med upplysningar om en mörkblå bil som siktats i området.

Under tunnelbaneoperatören MTR:s drift av bergbanan har någon liknande händelse inte skett tidigare.

– Nybohov sticker inte ut i statistiken på något sätt. Att det skulle vara vanligare med hot och våld vid hissen kan vi inte se, säger Rasmus Sandsten.

Han uppger att han stod där i dörrparet, sedan smällde det till och det blev helt svart.Christian Johansson polis­inspektör

Fakta

Polisen söker efter vittnen

Vet du något om händelsen på Nybohovsbacken 45 den 16 september vid 19.40-tiden? Då kan du lämna tips till polisen på telefon 114 14.

Våld eller hot mot tjänsteman innebär misshandel eller olaga hot förövad mot polisman, ordningsvakt eller annan som utövar myndighet.

Straffet varierar från böter som lägst till fyra års fängelse som högst.

Källa: Brottsbalkens kap 17