Historielektion på scenen

Skådespelarna Karin Andreason, Catrin Bäckström, Bernt Lind och Magnus Eriksson uppmärksammar vår tids matlagningshajp i en scen från UnderLivet.
Skådespelarna Karin Andreason, Catrin Bäckström, Bernt Lind och Magnus Eriksson uppmärksammar vår tids matlagningshajp i en scen från UnderLivet.
Igenkänning för vissa – ny kunskap för andra.

Med revyn UnderLivet vill Tyresö teaterför­ening på ett fartfyllt och underhållande sätt kommentera livet i Tyresö. Nu och då.

Sist Tyresö teaterförening satte upp en revy var för tio år sedan. Nu har de återvänt till genren med UnderLivet – en revymässa för mogna öron.

– Visst har vi sagt att vi vänder oss till mogna öron, men det är också en chans för de yngre att på ett lustfyllt sätt lära sig om hur ­Tyresö växt fram, säger Sven ­Lionell, manusförfattare och ordförande i kommunstyrelsen i Tyresö på 1980-talet, då Socialdemokraterna var största partiet.

Via musikaliska godbitar och nyskrivna sånger snirklar sig revyns berättelse från 40-talets tvätterskor vid Hanviken till mer aktuella samtalsämnen som Tyresö view. Bollmoras explosionsartade tillkomst på 1960-talet är självklart också med. Sven Lionell sammanfattar: ”Vi var lite bespottade. Men vi har rest oss – och nu är vi nästan en normal kommun.”

Som i många andra revyer passar teaterföreningen också på att driva med den lokala maktens män och kvinnor, både äldre och yngre.

– Naturligtvis får sig de styrande i Tyresö i dag en känga. Det vore konstigt annars, säger Sven ­Lionell.

Revyns titel UnderLivet är som mycket annat i revyn mångbottnad. Dels syftar den på den keramikfigur med namnet Bollmoran som kom till under Sven Lionells tid som ordförande. Figuren spelar en ­central roll i föreställningen. Det är nämligen ur hennes kjoltyg som skådespelarna gör entré.

– Men det kan så klart också tolkas som att vi skildrar det som hänt under livet, säger Sven Lionell och blinkar.

Fakta

Har premiär på lördag

Vad: Revyn UnderLivet.

Manus: Sven Lionell som även skrivit manus till Tyresöspelen.

Regi och musikalisk ledning: Kina Sellergren.

När: Premiär den 5 oktober klockan 16.00. Visas sedan vid ytterligare tio tillfällen till och med den 27 oktober.

Var: Kulturcentrum Kvarnhjulet.

Hur: Biljetter köps på Body shop i Tyresö centrum ­eller på tyresoteater.se.