”Historisk satsning” på Hallonbergen Centrum

Balders vision för Hallonbergen Centrum.
Balders vision för Hallonbergen Centrum.
Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna har fattat ett beslut om Hallonbergen Centrum, som nu säljs till Balder.

– Ett historiskt beslut, säger Johan Storåkers (L).

En historisk satsning – så beskrivs visionen för Hallonbergen Centrum i ett pressutskick från S/C/L/KD som skickades ut under måndagsmorgonen.

Partierna har tillsammans förhandlat fram ett avtal med staden som innebär att Hallonbergen Centrum kommer att säljas till Balder.

En satsning ska ske på bostäder, service, hotell och kulturverksamheter, och även för att skapa en tryggare och trivsammare stadsmiljö.

– Detta innebär en offensiv satsning på kultur- och fritid som bidrar till demokrati, bildning, folkhälsa och gemenskap. Vi kommer att skapa ett Kulturens hus i stadsdelen och det kommer betyda mycket för både Hallonbergens och Sundbybergs utveckling, säger kultur- och fritidskommunalrådet Johan Storåkers (L).

Han anser att Hallonbergen har varit segregerat från övriga Sundbyberg och säger att visionen med satsningen är att ”skapa en hel stad”.

– Det är extra roligt att göra det med en aktör som Balder, som kan det här. Vi i staden kan mycket, men vi är inte experter på att utveckla bostäder och kommersiella fastigheter, säger han.

”Politikerna har tagit ansvar”

I centrumbyggnaden kommer det att öppna ett hotell, och nya och befintliga kommersiella verksamheter kommer att renoveras och moderniseras.

De kommunala verksamheterna flyttas från centrumbyggnaden till nya lokaler, som byggs på parkeringen söder om bensinstationen OKQ8.

Tillsammans med boende i Hallonbergen ska även det dialogarbete som påbörjades under Parklek Parlament fördjupas.

Staden ska också ta initiativ till att starta en samrådsgrupp där förutom staden och Balder också andra byggherrar ska bjudas in tillsammans med representanter för det lokala näringslivet och föreningslivet, står det i pressutskicket.

Beslutet fattades i kommunstyrelsen under morgonen och tas upp i kommunfullmäktige ikväll, och enligt Johan Storåkers tyder allt på att det går igenom.

– Det gör mig extra glad att det är en sån stark majoritet bakom beslutet. Det visar att många politiker har tagit ansvar för Sundbybergs framtid, säger han.