Historisk villa gick för 8,3 miljoner

Anette Sjöström har bott i huset i Eriksro i 17 år.
Anette Sjöström har bott i huset i Eriksro i 17 år.
Här har höga direktörer rökt cigarr och landsfiskal Hasselhuhn försökt lösa apoteksmordet 1913.

Nu byter den unika bruksvillan ägare – till rekordpris i centrala Väsby.

– Jag har älskat det här huset, säger säljaren Anette Sjöström.

Hon välkomnar oss in i matsalen. Till vänster ligger det som en gång var herrarnas cigarrum. Vi slår oss ner till höger, avdelningen där damerna drack likör under tiden.

– Vi har varit måna om att vårda huset och bevara dess ursprungliga charm, säger Anette Sjöström som efter 17 år nu säljer ett av de mest unika husen i Väsby.

Enligt länsmuseets uppgifter ska huset, som ligger intill Väsby skola, vara byggt 1906–1907 och till en början ha varit tjänstebostad för disponenten på Wäsby verkstäder.

Exakt när landsfiskal Hasselhuhn flyttade in vet man inte men klart är att när mordet på apotekaren Hallbergsson inträffade 1913 så var huset i hans ägo. Hasselhuhn underrättades om det mytomspunna mordet mitt under en middagsbjudning och fick ansvar för utredningen.

Men utredningen blev ingen framgång för landsfiskalen. De två italienska luffare som han pekade ut som skyldiga friades av domstolen och mordet förblev ouppklarat.

– Hasselhuhns yngste son var här en gång. Han berättade att när han kom hem tittade han alltid genom fönstret till expeditionen för att se om batongen hängde på sin plats. Gjorde den det var pappan hemma och då var det bäst att hålla sig lugn, säger Anette Sjöström.

Den 400 kvadratmeter stora bruksvillan är en viktig del av Väsbys historia, menar lokalhistorikern Roland Storm.

– Det är egentligen bara Suse­bohuset och Björkvallahuset i korsningen till Väsbyvägen som är av samma typ och karaktär, säger han.

Även efter Hasselhuhns tid i huset ägdes villan av den lokala industrin på 1950- och 60-talen. Senare har även mindre, privata företag disponerat villan. När den 1994 såldes exekutivt uppskattades marknadsvärdet till 1,2 miljoner kronor. Den här gången gick villan för 8,3 miljoner, ett pris som bara slås av ett fåtal exklusiva villor med tomt vid Norrviken i Bollstanäs.

– Det finns inga andra hus att jämföra med. Prismässigt ja, men inte till karaktär och storlek, säger mäklaren Johan Bulut.

Intresset vid visningen var stort, berättar han.

– 30–35 familjer var intresserade. Många Väsbybor kom också av ren nyfikenhet. Det har varit en speciell försäljning för mig och jag är faktiskt lite avundsjuk på de nya ägarna, säger Johan Bulut.

Det finns inga andra hus att jämföra med.Johan Bulut

Fakta

Femte dyraste försäljningen i Väsby