Historiska sedlar i nya händer

Lillemor Frölander höll sig framme när Riksbanken släppte den nya 200-kronorssedeln.

- Roligt att få ut den, även om jag hade hoppats på några fler, säger hon.

Det hör inte till vanligheterna att Riksbanken låter allmänheten växla till sig helt nya sedlar samma dag som de släpps. Men nu var det här en historisk dag så därför öppnades Riksbankens lokaler för att fira bytet av Sveriges nya sedlar.

Lidingöbon Lillemor Frölander kom i god tid innan den nya 200-kronorssedeln släpptes på torsdagseftermiddagen. Det var tur det för ett par hundra personer köade från Brunkebergsgtorg ner till Beridarbangatan.

Lillemor Frölander hade väntat en kvart när det var hennes tur att växla till sig den nya sedeln.

– Det känns roligt att ha den i sin hand. Men jag hade varit riktigt nöjd om jag hade fått sju sådana här sedlar, för jag tänkte ge mina barnbarn det i julklapp. Men det var inte att tänka på för därinne sa de att det bara var en sedel per person, säger Lillemor Frölander och fingrar på sedeln med filmregissören Ingmar Bergman på.

Ian Heiroth väntade också tålmodigt i kön som övervakades av vakter. Han gick i två olika luckor och lyckades på så sätt få två sedlar.

– Jag hade gärna växlat till mig flera. Tanken var att sälja till andra i kön, säger Ian Heiroth som också noterade att någon fingrat på sedlarna trots att de var nya.

På torsdagen fick bankerna även de nya 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna. Dessa får dock allmänheten vänta lite på, säger Susanne Meyer Söderlind, pressekreterare på Riksbanken.

Exakt hur många 200-kronorssedlar Riksbanken hade laddat upp med ville den inte gå ut med.

– Men vi har räknat med att det ska finnas tillräckligt mycket, säger Susanne Meyer Söderlind.

Från och med nu går det att handla med de nya sedlarna. Under oktober kommer sedeln även att finnas i uttagsautomater på Centralplan 23 mellan Vasagatan och Centralstationen, vid Gullmarsplans t-bana, Hornsgatan 56, Regeringsgatan 42, Sabis Fältöversten, Kistagången och Täby centrum, entré G.

Fakta

Riksbanken lämnade i torsdags ut de nya sedlarna till bankerna, men där tar det några dagar innan man kan få dem.

Alla nya riktiga sedlar har en färgskiftande bild i det högra hörnet, som ändrar färg från guld till grönt om man vickar på sedeln.

Sedlar från 100 kronor och uppåt har även ett så kallat säkerhetsband på sedlarna.