Min lokala hjälte

Historiska svindlare

Fredrik Kullberg
Fredrik Kullberg
Täbybon Fredrik Kullberg har skrivit en bok om svenska svindlare. Det blir en resa från 800-talet fram tills idag.

– Det är en historia om den mänskliga dårskapen, men också om den uppfinningsrikedom som krävs för att föra människor bakom ljuset, säger Fredrik Kullberg.

Den svenska historien är full av bedragare av olika slag. I boken Svenska svindlare och fuskare berättar Fredrik Kullberg om en del av dem. En del berömda, andra nästan okända.

Boken fungerar som ett form av lexikon över fuskare, och går ända tillbaka till 800-talet.

– Ansgar som tog kristendomen till Sverige ljög i sitt eget cv, han förfalskade ett brev från påven som utsåg honom till biskop, säger Fredrik Kullberg.

Gemensamt för de svindlare som tas upp, från Ansgar till moderna exempel som läkaren Paolo Macchiarini, är att deras lögner ofta är så otroliga att det är svårt att förstå hur någon kunnat gå på dem.

– Kanske är det så att vi omedvetet vill bli förda bakom ljuset, vi vill tro på de färgstarka berättelserna, säger Fredrik Kullberg.

Ett fall som tas upp i boken är hårfrisörskan Ingegärd Svensson som tillsammans med sin make Göran på 70-talet lyckades lura stora delar av Malmös societet att de var hemliga agenter och högt uppsatta officerare i amerikanska armén. Ingegärd Svensson kallade sig för Carmencita Capelane, uppgav att hon var släkt med både familjen Rockerfeller och den japanska kejsaren, att egentligen var professor i medicin och att hon utförde diplomatiska uppdrag åt USA.

Maken Göran presenterade hon som sin halvbror, han sade sig vara amerikansk amiral. Trots att de saknade kontakter och knappt pratade engelska var det många som gick på bluffen, bland de bedragna fanns höga officerare och jurister.

– Mitt i all hänsynslöshet finns det något beundransvärt över att hon lyckades bygga upp en så monumental lögn, säger Fredrik Kullberg.

Lögnerna pågick i flera år, och något som många reagerar på är att det inte verkade finnas något tydligt syfte med dem.

– Hon och maken gjorde bara en blygsam ekonomisk vinst, och under rätteågngen kunde de inte svara på varför. Det hade börjat som lek sa de. Det är något som är vanligt, svindlarna vet ofta inte själva varför de ljög, säger Fredrik Kullberg.