Hit är bara kvinnor välkomna

Gymmet i Fittja har stått redo länge. I förra veckan öppnades dörrarna – för enbart kvinnor.

– Vi vill ge hela hälso­paketet till kvinnor, säger grundaren Yilmaz Zengin.

Idén kom för två år sedan. Yilmaz Zengin, som i vanliga fall arbetar på Ungdomens Hus i Fittja, reflekterade en dag över att i hans hemland Turkiet finns flera gym för enbart kvinnor.

– I Turkiet är detta en populär verksamhet. Så jag pratade med min son som bor där och vi kom fram till att det är något att satsa på även i Sverige, berättar Yilmaz Zengin.

Hans son är landslagsspelaren Erkan Zengin, och tillsammans bestämde de sig för att förverkliga tankarna och skapa ett kvinnogym.

En lokal i Fittja centrum hittades snabbt, och omvandlades från affär till träningslokal. Men när allt stod klart stötte familjen på problem.

– Jag visste inte att vi var tvungna att ha bygglov. Jag var för snabb med tankarna och började bygga innan vi hade tillstånd.

Bygglovsenheten inom kommunen tog tid på sig. Från att ansökan kom in till att Yilmaz Zengin fick bygglov har det gått åtta månader.

– Det har varit tuffa månader. Gymmet har stått klart, och vi har fått betala hyra utan att ha någon verksamhet. Om Botkyrka ska vara öppet för företagsamhet – då behöver kommunen hitta smidigare vägar för folk att komma i gång.

Att ett kvinnogym behövs är han övertygad om. Och han tror att träningslokalen kommer att tilltala kvinnor inte enbart från Fittja och Botkyrka, utan från hela området runt tunnelbanans röda linje, från Liljeholmen och söderut.

– Här finns flera mångkulturella områden och många kvinnor vill inte vistas där männen är – de vill gärna kunna vara för sig själva.

Han hoppas att gymmet kan göra skillnad, att kvinnor blir ”smartare, gladare och friskare”.

– Jag brukar skämta och säga att ”man ska komma ful och gå ut söt”. Men det är viktigt att de får hela hälsopaketet, och därför ingår också en hälsoundersökning i medlemskapet.

Yilmaz Zengins dotter och fru är de som kommer att arbeta i gymmet. I lokalen står flera löpband och träningsmaskiner, dessutom finns två bastuvarianter och möjligheter till att få spabehandlingar.

– Här kan kvinnor känna sig tryggare, och de som bär slöja kan ta av sig den och känna sig bekväma, förklarar Yilmaz Zengins dotter Hülya Zengin.

Yilmaz Zengin tillsammans med sin kompanjon Kadir Kaya i de ännu öde lokalerna.