Hit flyttar Karlbergsskolan

Vasens äldreboende ska rivas för att bli skola.
Vasens äldreboende ska rivas för att bli skola.
Vasens äldreboende stängde i mars och ett 70-tal personer tvingades flytta ut.
Nu vill Stockholms stad riva äldreboendet för att bygga en grundskola för 630 elever.
Om planerna klubbas kan Karlbergsskolan flytta in i de nya lokalerna.

Mitt i har i flera omgångar skrivit om turerna kring Vasens äldreboende på Kadettgatan. Arbetsmiljöverket dömde ut boendet i fjol eftersom toaletterna var för små. I mars i år stängde boendet för gott.

Ska rivas och bli skola

Nu pekar allt mot att fastigheten ska göras om till skola. En förstudie inleddes nyligen om att riva Vasens äldreboende för att bygga en skola för 630 elever i årskurs F-6.

Om planerna klubbas innebär det att Karlbergsskolans 220 elever flyttar in i de nya lokalerna.

– Karlbergsskolan är i dag splittrad på flera olika byggnader och vi ser att skolan kan ges en bättre situation om de flyttar till en och samma byggnad. Dessutom är Norrmalm en växande stadsdel med stort behov av skolplatser, säger Thomas Eriksson, samordnare för lokalenheten på utbildningsförvaltningen.

Vad som händer med Karlbergsskolans lokaler är inte klart, men ett alternativ är att bygga om skolan till en stor förskola.

– Vår förhoppning är att lokalerna kan fortsätta användas för pedagogisk verksamhet, säger Thomas Eriksson.

Rektorn: ”Vore bra för oss”

Karlbergsskolan har tidigare hotats av flytt. Ett förslag om att flytta skolans verksamhet till Solna var på tapeten 2012, men drogs tillbaka. Nu har skolan utökats med paviljonger för att klara det ökade elevtrycket.

– Att flytta till Vasen skulle vara bra både för oss och för hela staden. Där får man plats med betydligt fler elever än vad vi får plats med i dag, säger biträdande rektor Mats Edlund.

Läs mer: Tvångsflytt från Vasen upprör anhöriga

Kan stå klar 2025

Enligt en första uträkning kommer rivningen och bygget av den nya skolan att kosta 283 miljoner kronor. Bygget innebär att någon av de närliggande parkerna Norrbackatäppan eller Solvändan måste tas i anspråk. Hur mycket av parkerna som kan försvinna är inte klart.

Skolan planeras stå färdig 2025. Fram till rivningen ska byggnaden användas som bostad för nyanlända.