ANNONS

Hit flyttas ekar från Frescati

Här går flytten av ekarna till Gärdet och Norra Djurgårdsstaden, med hjälp av specialbyggda grävskopor från Tyskland.
Här går flytten av ekarna till Gärdet och Norra Djurgårdsstaden, med hjälp av specialbyggda grävskopor från Tyskland.
Med specialgjorda grävskopor från Tyskland flyttades 14 ekar nyligen från Frescati till Gärdet och Norra Djurgårdsstaden.

Men Stockholms stad kommer att behöva fälla flera andra ekar i den nya stadsdelen.
ANNONS

De 14 träden stod för nära varandra och för nära hus i Frescati. De kunde därmed inte bli högre än 20 meter då rötterna inte kunde växa till sig.

Därför flyttades träden med hjälp av en särskild grävmaskin, med rund skopa, i förra veckan till andra delar av Östermalm.

– Vi i Norra Djurgårdsstaden hade fått löfte om att ta emot ekarna om vi hade utrymme att sätta dem någonstans. Ett företag från Tyskland kom upp med skoporna och flyttade tolv ekar hit och två ekar till Gärdet, säger Staffan Lorentz, exploateringskontorets projektledare för Norra Djurgårdsstaden.

Staden hade redan bestämt att plantera cirka 100 ekar runt om i Norra Djurgårdsstaden. Dessa tolv ekar från Frescati blir därmed bara en ren bonus i sammanhanget.

Trädarten är den man satsar mest på i nya stadsdelen eftersom trädet är viktig för att insekter och andra djursorter ska kunna sprida sig mellan de olika delarna av Nationalstadsparken.

Men samtidigt säger man från Stockholms stads sida att man kommer att behöva fälla ett tiotal ekar när den nya stadsdelen växer fram.

– Vi kommer att behöva ta ner en del träd som står i vägen där vi bygger. Vi gör det vi kan för att inte gå minus och försöker verkligen undvika fällningar i största möjliga mån. Men ibland går inte, säger Staffan Lorentz.

Bland annat kan en större ek i gasverksområdet behöva tas ner, på en plats där staden i framtiden skulle vilja se ett höghus.

– Den eken är lite större och ännu äldre än de som kom nu. Vi hade tänkt flytta på den eftersom vi behöver göra en marksanering i gasverksområdet. Eken kommer att vara i vägen när man ska riva och bygga där, säger Lorentz.

ANNONS

Stockholms stad har förberett i flera år för flytten och kapat rötterna bitvis för att hålla eken vid liv. Men när den skulle grävas upp och flyttas upptäckte man att trädet stod på en bergknall och därmed inte gick att flytta.

– Vi vilar försöket att flytta eken just nu och ser om vi kan hantera marksaneringen och byggena utan att ta ner trädet. Men går det inte att göra jobben finns risken att trädet behöver tas ner. Vi har gjort mycket, men det kan inte kosta hur mycket som helst att rädda eken, säger Staffan Lorentz.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.