Hit fördes 18-årige offret

Här, på parkeringen vid Vallentuna golfbana, tvingades 18-åringen sätta sig i en vattenpöl. Därefter knivhöggs han i knät och hotades till livet.
Här, på parkeringen vid Vallentuna golfbana, tvingades 18-åringen sätta sig i en vattenpöl. Därefter knivhöggs han i knät och hotades till livet.
En 35-årig man åtalas för den brutala kidnappningen och misshandeln av en 18-årig man i Vallentuna i augusti.

Själv säger den misstänkte mannen att det var hans flickvän som utförde misshandeln.

Det var den 15 augusti mellan klockan 00 och 01 på natten som 18-åringen släpades och trycktes in i en bil utanför sitt hem i Vallentuna.

Efter att ha misshandlats svårt dumpades han vid Vallentuna golfbana med knivskador på händerna, benen och halsen.

Han hade, enligt åtalet, gått ut för att röka när de fyra männen körde upp i en bil utanför hans hem. Vallentunabon, som känner männen sedan tidigare, gick fram för att hälsa men ska då ha blivit indragen i bilen.

Enligt åtalet ska föraren, den åtalade 35-åringen, ha slagit honom i huvudet med knytnäve och en pistol samtidigt som han styrde bilen mot golfbanan. Han ska också ha huggit honom med flera knivhugg mot huvudet under bilfärden.

Väl framme vid golfbanan tvingades 18-åringen att sätta sig i en vattenpöl. 35-åringen ska då ha huggit honom i knät och hotat att ”döda honom om han ringde polisen”.

Anledningen till misshandeln ska ha varit ett påstått inbrott i den misstänkta mannens bostad.

– Det har kommit många olika uppgifter om vad som låg bakom misshandeln. Gärningsmannen har ändrat sig flera gånger och även sagt att det var hans flickvän som låg bakom misshandeln och att han lurats dit, säger åklagare Madeleine Pettersson.

Den åtalade 35-åringen har ­suttit häktad sedan dagarna efter dådet. Han åtalas samtidigt för en mängd andra brott – bland annat ska han ha haft stulen kosmetika för över 100 000 kronor, narkotika och flera vapen i sin lägenhet i Upplands Bro.

Är det här en person som är inblandad i organiserad brottslighet?

– Nej, det är inte min uppfattning. Men det är inte något söndagsskolebarn, säger Madeleine Pettersson.

Hon upplever bevisläget som gott. Bland annat har polisens tekniker hittat blod från 18-åringen på och i 35-åringens bil.

– Vi har dna-fynd från 35-åringens kläder och i och vid brottsplatsen som kan knyta honom till brottet. Vi har även vittnesuppgifter som styrker att det är han som står bakom misshandeln, säger Madeleine Pettersson.

Under hela mardrömsfärden fanns det tre andra männen med i bilen. De gjorde ingenting för att stoppa misshandeln. Trots det är det bara 35-åringen som åtalas.

– Det har inte gått att styrka att de visste att misshandeln skulle ske. Jag har uppfattat att de är mer värdefulla som vittnen, säger åklagaren Madeleine Pettersson.

18-åringen mår efter omständigheterna bra, enligt hans föräldrar.

Fakta

Åtalas för människorov och grov misshandel

18-åringen kidnappades utanför sin bostad i Vallentuna natten mellan den 14 och 15 augusti.

Han misshandlades och dumpades senare på Vallentuna golfbana, där han knivhöggs och misshandlades.

En 35-årig man från Upplands-Bro har suttit häktad sedan mitten av augusti.

Han misstänks för människorov, grov misshandel, olaga hot, brott mot vapenlagen, narkotikabrott och häleri.

Rättegången mot mannen kommer att hållas den 21-22 oktober och 1 november.

Källa: Attunda tingsrätt