ANNONS

Mitt i granskar: Hit går våra flyttlass

Mitt i:s granskning visar att stockholmarna är hemkära. När vi flyttar väljer vi oftast en grannkommun.
Mitt i:s granskning visar att stockholmarna är hemkära. När vi flyttar väljer vi oftast en grannkommun.
Grannkommunen, city eller andra sidan stan? Mitt i har kartlagt vart stockholmarna flyttat. Resultatet visar att invånarna är hemkära, för de flesta går flyttlasset inte långt.

– Det sociala nätverket är viktigast, säger Roger Andersson, demograf.
ANNONS

Stockholmarna är hemkära. Det visar Mitt i:s kartläggning av vart stockholmarna flyttat de senaste fem åren inom länet.

Resultatet är tydligt. Förutom Stockholms stad, som allra flest länsbor dras till, väljer invånarna i samtliga kommuner främst att flytta till sina grannkommuner.

Till exempel väljer Upplands Väsbyborna helst att flytta till Sollentuna och Sigtuna. Täbyborna föredrar att styra kosan mot grannkommunerna Österåker och Danderyd och i söder låter sig Nackaborna gärna få postadress Värmdö.

Förklaringen är enkel. De allra flesta vill behålla släkt och vänner på nära avstånd, säger Roger Andersson, professor i kulturgeografi vid Uppsala universitet.

– Det finns ett motstånd mot att göra stora förändringar i livet. Man vill heller inte bygga upp ett nytt vardagsliv, som att hitta en ny frisör eller cykelreparatör, säger han.

De mäklare som Mitt i talat med håller med. En av dem är Titti Niesen på Mäklarhuset i Huddinge. Hennes bild är att många invånare vill hålla sig kvar vid sin sida av stan, eller stadsdelen.

– Storstockholm är som en miniatyr av Stockholms innerstad. I innerstaden flyttar de flesta inom stadsdelarna, ibland vill man inte ens bo på den ena eller andra sidan vägen. Det finns en social status i att bo på en viss plats, säger Titti Niesen.

Hon ger exempel på invånare som kan pendla långt till jobbet, bara för att slippa flytta.

ANNONS

– Det finns de som skulle tjäna in flera timmars pendling varje dag, för att de jobbar på Huddinge sjukhus men bor i norrort. Men de vill bo kvar hemma, säger hon.

Två kommuner sticker ut i Mitt i:s kartläggning. Det är Solna och Huddinge, som med sin närhet till Stockholm lockar många invånare från andra sidan stan, även fast de ligger på ”fel” sida.

– Solna har bra kommunikationer. Det växer ihop med Kungsholmen. Solnas status har höjts också, fler kan tänka sig att flytta hit när priserna i city är för höga, säger John Nilsson, mäklare på Husman Hagberg i Solna.

Att många invånare söker sig utåt, till kommuner allt längre bort från Stockholm innerstad, visar även Mitt i:s granskning av de senaste årens flyttströmmar.

Till exempel söker sig Tyresöborna till Haninge, Vallentunaborna till Norrtälje och Järfällaborna till Upplands-Bro.

Det är något som mäklaren Titti Niesen i Huddinge också märkt av. Hon ser hur invånarna från hela Stockholm dras till Huddinge, samtidigt som Hudddingeborna väljer Tullinge där huspriserna är lägre.

– Priserna har stigit så mycket att många behövt gå utanför sin egen comfort zon och vidga sina vyer. De senaste två åren har vi sett allt fler människor på visningar som inte varit i området tidigare, säger hon.

Läs om familjen som flyttade åt ”fel håll”.

Interaktiv karta: ”De flyttar mest och minst i länet”.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.