Hit vallfärdar turister – i december

Erik De Bruyn med Johan, Daniel och två gånger Ann från Belgien:  "Vi ska vara här i fyra dagar och valde Stockholm före London till exempel. Vi åker till en ny stad varje år och hade hört mycket om Stockholm. Vi är lite besvikna att det inte är snö för julkänslans skull och att det inte är någon julmarknad på Skansen i dag, men annars har det varit toppen. Vi har varit vid Abbamuseet, Vasamuseet och här på Skansen bland annat. Shopping har inte varit högst på listan."
Erik De Bruyn med Johan, Daniel och två gånger Ann från Belgien: "Vi ska vara här i fyra dagar och valde Stockholm före London till exempel. Vi åker till en ny stad varje år och hade hört mycket om Stockholm. Vi är lite besvikna att det inte är snö för julkänslans skull och att det inte är någon julmarknad på Skansen i dag, men annars har det varit toppen. Vi har varit vid Abbamuseet, Vasamuseet och här på Skansen bland annat. Shopping har inte varit högst på listan."
Italienska paret Mauro Giaccardi och Meri Arciuolo:  "Det är första gången i Sverige, men vi älskar Skandinavien. Vi har varit på Skansen, Nobelmuseum, Vasamuseum och julmarknaden i Kungsträdgården", säger Meri.  "Min pappa jobbade här för 20 år sedan och sa att jag borde åka hit för att det är en vacker vinter- och julstad", säger Mauro.
Italienska paret Mauro Giaccardi och Meri Arciuolo: "Det är första gången i Sverige, men vi älskar Skandinavien. Vi har varit på Skansen, Nobelmuseum, Vasamuseum och julmarknaden i Kungsträdgården", säger Meri. "Min pappa jobbade här för 20 år sedan och sa att jag borde åka hit för att det är en vacker vinter- och julstad", säger Mauro.
Therese Toudert och Sofia Långström som jobbar i Delsbo gård på Skansen:  "Det är inte bara på helgernas julmarknad det är mycket folk. Även på måndagar när andra museer är stängda är det mycket utländska turister här. Det är mycket sydeuropéer och runt Lucia är det mycket italienare här", säger Sofia.
Therese Toudert och Sofia Långström som jobbar i Delsbo gård på Skansen: "Det är inte bara på helgernas julmarknad det är mycket folk. Även på måndagar när andra museer är stängda är det mycket utländska turister här. Det är mycket sydeuropéer och runt Lucia är det mycket italienare här", säger Sofia.
Simon Wong från USA:  "Jag kom främst till Sverige för att åka till Abisko och se norrskenet, men ska vara fem dagar i Stockholm också. Det är kallt, men vackert. Och det är skönt att det är tyst för att vara en stor stad och inte så mycket folk eftersom det inte är högsäsong."
Simon Wong från USA: "Jag kom främst till Sverige för att åka till Abisko och se norrskenet, men ska vara fem dagar i Stockholm också. Det är kallt, men vackert. Och det är skönt att det är tyst för att vara en stor stad och inte så mycket folk eftersom det inte är högsäsong."
Har du också sett dem, turisterna som kommer till stan för att handla julklappar och gå på julmarknad?

De blir fler och fler för varje år och Stockholm har blivit ett hett resmål i december.

Att marknadsföra Stockholm som ett bra ställe att resa till i december kan framstå som ett kamikazeprojekt. Vädret kunde vara bättre och vi stockholmare visar oss kanske inte heller från vår soligaste sida.

Men staden satsar sedan flera år på att få hit internationella turister just denna tid. Man hör spanska och engelska på Strandvägen, ser tyskar på Rosendals julmarknad och italienare på Skansen.

– Vårt uppdrag är att få hit folk året runt, att fylla när det annars är tomt på hotellen, säger Ann-Charlotte Jönsson, pr-chef på Stockholm Visitors Board. Att öka gästnätterna i december är ett sådant sätt.

Det är en satsning som lyckas. Antalet gästnätter i staden under årets mörkaste och tröttaste månad ökar från år till år och i fjol var de 9 procent fler än 2013.

De flesta utländska besökare i december 2014 var från Storbritannien, Tyskland, Frankrike och USA. Men de som ökade mest var från Slovenien, Colombia och Mexiko om än från låga nivåer. Ryssarna, som annars gärna tar en tripp över nyår, blev 46 procent färre.

– Ja, de har minskat markant. De har sämre ekonomi nu, säger Ann-Charlotte Jönsson.

Genomsnittsbesökaren gör av med 1739 kronor per dygn och stannar 2,5 nätter. Och för en del är det fördelaktigare än för andra att komma hit och handla julklappar.

– De senaste åren har vi gjort en satsning på Norge. En shoppingkampanj som funkar väldigt bra. Det finns ett stort intresse där och Norge är en av våra största marknader. Det är billigt för norrmännen att shoppa i Sverige, utbudet är större och Stockholm är en större stad.

När Stockholm ska marknadsföras som resmål i december lyfts förstås julmarknaderna fram. Stockholm Visitors Board tipsar inte bara om den på Stortorget och Skansen utan också om julmarknaderna på Konstfack, Berghs och den som Livstycket ordnar i Tensta.

– Besökarna i dag vill uppleva det riktiga Stockholm, göra det som stockholmarna gör. Därför hittar man dem över hela stan. De finns i Gamla stan, i Kungsträdgården, på Djurgården. Några åker längre, till Drottningholm eller Utö.

De som kommer hit brukar vara ganska beresta. För även om Stockholm får allt fler besökare är det inte det första stället man besöker i Europa. London får överlägset flest gästnätter, 57 miljoner om året, följt av Paris, Berlin och Rom. Stockholm hamnar först på 13:e plats. Därför blir Stockholm en stad man besöker när man redan hunnit beta av andra städer i Europa.

– De flesta som kommer hit bokar resan och hotellet på nätet, inte via någon resebyrå eller på ett kryssningsfartyg.

Dessa besökare vallas sällan runt i grupp med kamera på magen utan föredrar att strosa på stan på egen hand.

– Julshopping är en anledning att resa hit just nu. Men när de kommer gör de även sådant man gör även resten av året. Se en utställning, äta på en bra restaurang eller köpa ett par Acnejeans.

Men även om den här gruppen turister gärna vill smälta in i stadslivet är det mer sällan vi ser dem på Karlaplan. Men säker kan man inte vara,

– Turisterna ser inte ut som turister längre. De ser sig som besökare. Man kan inte veta säkert om bordsgrannen på Lilla Ego är turist, någon som jobbar här eller är här och besöker sina släktingar.