Hitlermustasch på banderoll upprör

Banderoller på syrisk-ortodoxa kyrkan i Hallunda har rört upp känslor.

Islamska kulturföreningen i Bredäng kräver nu en miljon kronor i skadestånd.

I samband med avtäckningen av minnesmonumentet tillägnat de syrianer som dog i Osmanska riket för 100 år sedan hängde banderoller på kyrkfasaden. På dem fanns illustrationer med Adolf Hitlers karaktäristiska frisyr och mustasch och en fez som är en traditionell turkisk huvudbonad.

– De liknar turkar med Hitler på banderollerna. Detta är uppvigling, säger Orhan Karan, ordförande för Islamiska kulturföreningen i Bredäng.

Turkiet har inte erkänt händelserna i Osmanska riket 1915 som folkmord. Sveriges riksdag har erkänt folkmordet, precis som ett 20-tal länder och EU-parlamentet, men varken den nuvarande eller den förra svenska regeringen har gjort det och frågan är känslig.

Efter avtäckningen har det kommit in flera anmälningar till polisen om hets mot folkgrupp. Föreningen i Bredäng har i samband med anmälan begärt skadestånd på en miljon kronor.

– Jag har beslutat att inte inleda en förundersökning på någon av de anmälningar om detta som jag har hanterat, eftersom någon enskild person knappast kommer att bli fälld i slutändan, säger förundersökningsledaren Paul Beijnes.

Han bekräftar också att det har kommit in många anmälningar mot banderollerna.

– Jag förstår att vissa människor kan uppleva att banderollerna visar missaktning mot en speciell grupp, men när vi har tittat objektivt på det utifrån lagen om hets mot folkgrupp är vår bedömning att det inte är så. Inte heller någon annan har inlett någon förundersökning angående banderollerna, såvitt jag känner till, säger Paul Beijnes.

Kulturföreningen i Bredäng kommer nu att överklaga detta till åklagarmyndigheten, berättar Orhan Karan.

– Vi har ännu inte fått något beslut från polisen. Vi anser att kyrkans styrelse kan hållas ansvarig eftersom de hängde banderollerna på kyrkans fasad, säger han.

Men ansvariga vid syrisk-ortodoxa kyrkan i Hallunda tycker inte att banderollerna var utpekande.

– Jag är absolut inte förvånad, utan jag har räknat med reaktioner av detta slag. Men banderollen pekar inte ut hela den turkiska folkgruppen, precis som den inte pekar ut varje man som bär en mustasch och har sidbena, säger Josef Aslan, ordförande i syrisk-­ortoxa kyrkans ungdomsförbund.