Hitmakare satsar på musikal

Bengt Palmers kreativitet bara fortsätter. Ikväll fredag är det premiär i Stockholm för musikalen Sällskapsresan.
Bengt Palmers kreativitet bara fortsätter. Ikväll fredag är det premiär i Stockholm för musikalen Sällskapsresan.
Musikproducent, manusförfattare och kompositör. Lidingöbon Bengt Palmers har hunnit mycket i sin karriär.

Nu sätter han upp musikalen Sällskapsresan.

I gymnasiet studerade Bengt Palmers ingenjörsprogrammet på Södra Latin. Men att satsa på en karriär som ingenjör var egentligen aldrig hans plan.

– Nej, det var gjorde jag mest för att göra mamma och pappa nöjda, säger han och skrattar.

Men en karriär fick han, minst sagt.

Palmers har producerat och arrangerat över 60 singelhits på svenska topp 10-listor. Bland de kanske mest kända finns låtar som ”Movie star” med Harpo och ”Hooked on a feeling” med Björn Skifs och Blåblus. Den sistnämnda seglade dessutom upp som första svenska listettan i USA.

– Att få en singelskiva utgiven utanför Skandinavien var nästintill omöjligt. Men jag var övertygad om att den skulle funka och kontaktade alla skivbolag i USA som fanns på den tiden, säger Bengt Palmers.

Han har även arbetat som manusförfattare. Tillsammans med Björn Skifs skrev han manus till filmerna ”Strul” och ”Joker” och manuset till filmen ”Drömkåken” författade han tillsammans med Peter Dalle. Dessutom stod han som ensam man bakom pennan för filmmanuset till ”Göta kanal 2”.

– Jag kallar mig själv mångsysslare, säger Palmers.

Och det är han verkligen, i ordets rätta bemärkelse.

Mellan låtskrivandet och manusförfattandet har han även hunnit med att skriva originalmusiken till elva svenska långfilmer, så som ”Svindlande affärer”, ”Rallybrudar” och de tre första av Lasse Åbergs ”Sällskapsresan”-filmerna.

Förra året tog han steget vidare mot teaterscenen då han, tillsammans med musikern och manusförfattaren Jakob Skarin, skrev manus till musikalen Sällskapsresan.

– Jakob och jag träffades på ett party för en tio år sedan. En dag ringde han mig och sa att han hade sett Sällskapsresan ville sätta upp den som musikal. Då visste han inte att det var jag som hade skrivit filmmusiken, berättar Bengt.

Musikalen Sällskapsresan hade urpremiär på Nöjesteatern i Malmö. Nu sätts den upp igen på Chinateatern i Stockholm, med premiär i kväll, fredag den 9 september.

– Många ställde sig extremt tvivlande till att göra en sådan här nationalklenoden, som filmen ju är, till musikal. Men det har gått väldigt bra och det är alldeles underbart.