Hitta kärleken – på teatern

Sofia A. Lekare har regisserat dejtingkomedin ”Får jag chans” som spelas till och med den 25 januari på Impro & co på Hagagatan.  Malin Rönning, Susanne Lindberg, Frida Dahlberg (sittande) och Jens Söderhäll i ”Får jag chans”.
Sofia A. Lekare har regisserat dejtingkomedin ”Får jag chans” som spelas till och med den 25 januari på Impro & co på Hagagatan. Malin Rönning, Susanne Lindberg, Frida Dahlberg (sittande) och Jens Söderhäll i ”Får jag chans”.
Teater och dejting i ett. Det är det nya sättet att hitta kärleken i Stockholm – som sägs vara världens singeltätaste stad. Efter pjäsen ”Får jag chans” som nu spelas i Vasastan kan besökarna speeddejta.

Hur hittar man kärleken som singel? Det undersöker Sofia A. Lekare i sin igenkänningskomedi ”Får jag chans”, som nu spelas på Impro & co på Hagagatan. När föreställningen är slut kan 25 kvinnor och lika många män speeddejta.

Idén föddes efter att Sofia själv var på en misslyckad dejt.

– Vi var väldigt olika, och efteråt pratade jag med en vän om hur svårt det är att dejta. Man får inte säga att man är kär för tidigt, inte sms:a för tidigt och inte visa sig för intresserad i början, säger hon.

I ”Får jag chans” får publiken följa tre kvinnor och en man som nätdejtar. I pjäsen tampas de med normer, förväntningar och rädslor i jakten på en livskamrat, och undersöker om det finns några särskilda knep som fungerar. Skådespelarna har improviserat fram sina roller efter att ha läst dejtcoachingböcker som ”The game” ”The rules” och ”Hemligheten”.

– Jag ville ge besökarna verktyg, men också förmedla att vi ska vara raka och ärliga mot varandra när vi dejtar och inte spela spel, säger Sofia.

En av de kvinnliga karaktärerna kallar sig för ”Warrior princess” på en dejtingsida. Hon pluggar på KTH, kör båge och avverkar dejter på löpande band. Hon når till slut en punkt där hon inser att hon kanske måste våga satsa på ett varaktigt förhållande. Hennes manliga motsvarighet ”Näckromancer” ligger med alla han träffar. När han får klamydia och måste berätta om det pinsamma missödet för alla sina sexpartners bestämmer han sig för att bli monogam.

– Det finns en ”slit och släng-mentalitet” bland nätdejtare. Man kanske mejlar med fem samtidigt och håller alla dörrar öppna. Jag tycker att man ska låta människor få betyda någonting. Men jag tänker inte döma någon som är ute efter engångsligg så länge man är ärlig, säger Sofia.

I våras såg 400 personer ”Får jag chans” som hade nypremiär i fredags. Minst två par har hittills hittat kärleken genom speeddejtingen då deltagarna får träffa varandra under tre minuter.

– Vi har fått fin feedback från besökarna som är i bra stämning efter föreställningen och som tycker det är skönt att slipp krogmiljön. Och har man inget att prata om kan man alltid tala om pjäsen.

Varför bor det så många singlar just i Stockholm, tror du?

– Många flyttar hit för att jobba, är fokuserade på karriären och att förverkliga sig själva, medan andra tänker sig att de en dag ska möta den stora kärleken. Vi är hårt präglade av den normen genom Hollywoodfilmer och tjejtidningar som Frida och Veckorevyn.

Hon betonar dock att uppsättningen även visar på fördelarna med att vara singel.

– Man behöver ju inte anpassa sig och kan åka på semester med polarna, jobba över hur mycket man vill och slipper middagar med svärmor.