Hittade 85 000 – får behålla pengarna

Den kvinna som hittade 85 000 kronor i kontanter i ett soprum i Skärholmen och lämnade in dem till polisen har nu fått tillbaka pengarna – två och ett halvt år senare.

– Hon blev jätteglad, säger hennes advokat Patric Lindblom.

Lokaltidningen Mitt i har ­tidigare berättat om kvinnan som en januaridag 2013 hittade 85 000 kronor i en sopsäck i ett grovsoprum i Skärholmen.

Kvinnan tog med sig sopsäcken med hela innehållet­ och lämnande in den till ­polisens hittegodsavdelning.­

Enligt lagen om hittegods ska den som hittat godset få tillbaka det om ägaren inte blir känd inom tre månader. Men trots att ingen ägare gav sig till känna blev det hela en långdragen process.

Dagen efter att kvinnan hade lämnat in kontanterna inleddes en förundersökning om misstänkt penninghäleri varpå polisen bestämde sig för att ta pengarna i beslag.

Efter en månad lades förundersökningen ned, men polisen menade att pengarna inte kunde återgå till att vara hittegods.

– Jag vet inte hur de tänkte, men de visste väl inte riktigt hur de skulle hantera det och tyckte väl det var konstigt att hon skulle få pengarna bara för att hon hittat dem. Men jag vet inte, säger Patric Lindblom.

Till slut gjorde kvinnan en anmälan till JO, Justitieombudsmannen.

JO kritiserade polisens handläggning och slog fast att beslaget rätteligen skulle ha återgått till att hanteras som hittegods. Men trots JO:s beslut var det inte självklart att kvinnan skulle få tillbaka pengarna.

– Då var det tal från polisens sida att det egentligen skulle vara fastighets­ägarens pengar, men fastighetsägaren hade inte gjort något anspråk, säger Patric Lindblom.

I juli fick kvinnan tillbaka pengarna.

– Hon blev jätteglad, det tog ju ett par år innan hon fick dem, säger Patric Lindbom.

Enligt honom är kvinnans fall väldigt ovanligt.

– I JO:s beslut säger polisen själva att de aldrig har haft något liknande fall. Jag har heller aldrig varit ombud för något liknande. Sen är det klart att det finns folk som hittar pengar och ­lämnar in dem till polisen, det händer ju.

Fakta

Skyldig att lämna in hittegods till polisen

Om du hittar ett föremål är du skyldig att lämna över det till ägaren eller polisen inom 14 dagar.

Hitte­gods är någonting som är borttappat eller stulet och har ett värde.

Ägaren har rätt att få tillbaka godset mot att denne betalar en hittelön. En skälig hittelön är cirka tio procent av föremålets marknadsvärde. Om ingen ägare ger sig till känna inom tre månader får du tillbaka föremålet.

Källa: Polisen