Hittade familj i Vinsta efter flykten

Huda Samran är en av alla syriska flyktingar som har fått hjälp och stöd från Syriska föreningen i Vinsta.
Huda Samran är en av alla syriska flyktingar som har fått hjälp och stöd från Syriska föreningen i Vinsta.
Det finns över 5 600 flyktingar som väntar på asylbesked i staden och många av dem är från Syrien.
Men var de bor är det ingen som vet. Något som är säkert är att många kommer till Syriska föreningen i Vinsta för att få hjälp och lära sig svenska.
– Här har jag hittat personer som jag kan kalla min familj, säger Huda Samran, som flydde från Damaskus i vintras.

Syriska föreningen har funnits på Siktgatan i Vinsta sedan 1998. Deras huvudverksamhet är att hjälpa äldre syrier med uppehållstillstånd med till exempel samhällsorientering, pensioner eller äldreomsorg. De ordnar också barnkollo. Det är just de här verksamheterna som förbundet har medel för.

Men sedan inbördeskriget i Syrien startade har en helt ny grupp strömmat in – nyanlända syrier på flykt. Och förbundet har öppnat portarna. Den senaste månaden har det varit särskilt intensivt.

– Vi tar jättegärna emot dem, de har gått igenom så mycket. Vi jobbar volontärt på lunchen och efter jobbet, säger Elizabet Toutoungi, ledare på syriska föreningen.

Många har hört av sig och vill volontärarbeta med att till exempel hålla i svensklektioner. Och varje dag kommer fler i nöd.

Huda Samran är en av dem. I vintras flydde hon från Damaskus.

– Det var explosioner i två hus på gatan. Familjernas barn dog. Det var då jag bestämde mig, säger hon.

Hon ler men ögonen blir glansiga av tårar och rösten skakar när hon pratar om sina egna, nästan vuxna barn som är kvar.

Huda är en av över 5 000 flyktingar som väntar på asylbesked i Stockholm. En fjärdedel av dem bor på Migrationsverkets anläggningsboenden, vilket oftast är lägenheter. Resten bor hos släktingar, vänner eller bekanta. När Lokaltidningen Mitt i försöker reda ut var de flyktingarna finns har varken Migrationsverket eller staden något svar.

– Men vi vet att många bor i Hässelby, Vällingby, Spånga, Tensta och Kista. Men det vore ju intressant att veta vilka som bor i våra stadsdelar, säger stadens flyktingsamordnare Agneta Berner.

Hon tycker att det kan vara en viktig uppgift när staden ska planera för skolor, lägenheter och integration. De asylsökande är något av en bortglömd grupp i staden, enligt Agneta Berner.

– Barnen har rätt till skola och de vuxna kan jobba. Men vad gäller annat räknas de inte riktigt in.

De har till exempel inte rätt till SFI och får inte skriva in sig på Arbetsförmedlingen eller folkbokföra sig.

Huda Samran kände sig instängd och deprimerad de första månaderna i Sverige. Hon hade ingenstans att gå. Men sedan hörde hon talas om Syriska föreningen och nu är hon här nästan varje dag för att lära sig svenska.

Hudas trillingar fyllde 18 år i somras och Huda har fortfarande inte fått besked om hon får stanna eller inte. Nu blir det svårare för barnen att få uppehållstillstånd via anknytning.

– Det är jobbigt att tänka på vad som kan hända dem där nere. Men här i Vinsta har jag hittat personer som jag kan kalla min familj.

Fakta

Flest flyktingar hamnar i västerort

Flyktingar som nu strömmar in till Stockholm får första natten bo på ett så kallat ankomstboende. Många reser sedan vidare.

Just nu finns 5 687 asylsökande i Stockholms stad. Socialförvaltningen tror att de flesta bor i Hässelby, Vällingby, Spånga, Tensta och Kista.

När de får uppehållstillstånd bor de flesta kvar i främst västerort. Övriga tilldelas en kommunplats av Migrationsverket.

Källa: Stockholms stad