ANNONS

Ann-Marie hittade döda igelkottar

Ann-Marie hittade en flådd igelkott, bara huvud och hud kvar.
Ann-Marie hittade en flådd igelkott, bara huvud och hud kvar.
På en gångväg i Viby hittades resterna av en igelkott – bara huvud och hud fanns kvar. Någon månad senare hände det igen.
– Det är ett jäkla sätt, många har reagerat, säger Ann-Marie Lindkvist.
ANNONS

Ann-Marie Lindkvist, boende i Viby vid Norrviken, berättar att en sommar för fem år sen hittade de boende flera döda igelkottar i området. Att igelkottar faller offer för gräsklippare och bilar är inget ovanligt men det här var något annat.

– De var flådda så det bara var huvudet och skinnet kvar. Jag tänkte att det här kan inte vara något djur som har gjort eller någon som kört på den. Det måste vara en människa som dödat igelkotten och skurit bort köttet, säger Ann-Marie Lindkvist.

I år har det hänt igen. Sen i våras har hon hittat två döda igelkottar på en gångväg längs med Vibyvägen.

– Den ena var en halvstor unge, den andra var en liten unge. Det är ett jäkla sätt. Många boende i området har reagerat.

Att igelkottarna i fråga har dödats av människor går inte att säga med säkerhet enligt jourhavande biolog Mathias Forshage, vid Naturhistoriska riksmuseet. En annan möjlighet är att igelkottarna har dödats av en grävling som brukar döda paddor på ett liknande sätt och äta upp innanmätet men lämna skinn och huvud.

Mitt i skrev i juni om igelkott som hittats spetsad i Upplands Väsby.

Att döda en vild igelkott är ett brott mot jaktlagen då alla djur i Sverige är fredade om det inte råder särskild jakt. Därtill kan det röra sig om djurplågeri menar Pernilla Markström, djurpolischefen i Stockholm.

ANNONS

– Om djuret har fått lida, om det har plågats ihjäl rör det sig om djurplågeri, säger Pernilla Markström.

Även om Markström känner till att det har förkommit fall där människor dödat igelkottar runt om i landet har hon inget minne av att djurskyddsgruppen ska ha fått in någon anmälan de senaste åren.

– Men det kan finnas fall som inte har anmälts. Någon kanske ser igelkotten och reagerar men anmäler det inte till polisen.

Men misstänker man att ett vilt djur har dödats av människor är det något som bör polisanmälas menar Pernilla Markström. Det är viktigt för att polisen ska kunna koppla ihop olika scenarion av händelser och sätta in resurser där det behövs.

Märker allmänheten av någon brottslighet bör det anmälas till polisen. Oavsett vad det är för sorts brottslighet vill polisen ha information, säger Pernilla Markström.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.