Hittade kärleken i sporthallen

Efter att Maj-Gull Leanderz och Ingvar Bredberg blivit ensamma var livet trist och ensamt. I dag har de varandra. ”Vi lagar mycket mat och umgås”, säger Maj-Gull.
Efter att Maj-Gull Leanderz och Ingvar Bredberg blivit ensamma var livet trist och ensamt. I dag har de varandra. ”Vi lagar mycket mat och umgås”, säger Maj-Gull.
Livet som senior kan vara ensamt, knapert och innehålla krämpor.

Eller fyllt av gemenskap, kärlek, skratt – och badminton.

Som för söderortsbon Ingvar Bredberg, 89. Han har träffat både vänner och en ny kärlek på äldre ­dagar.

– Bäst är motionen som ger rörlighet och så träffas man och har skoj. Här finns plats för alla.

I snart 20 år har Ingvar Bredberg packat sportväskan och tagit tunnelbanan från lägenheten i Bagarmossen till Skanstull. Två gånger i veckan står han och medlemmarna inom pensionärernas badmintonklubb redo vid Eriksdalsbadet. Här ska spelas badminton i tre timmar.

Snart fyllda 90 höjer Ingvar medelåldern i en klubb där de flesta är i övre 70-årsåldern. Men alla lyckas de hålla fjäderbollarna inom de vitmålade strecken.

– Och kan de inte så hjälper vi dem! säger Ingvar.

Bakom hans egen lätthet med racketen ligger år av träning. Som tillsynsman på flera olika fartyg fördrev han fritiden med att spela.

– Jag har alltid rört mig. Åkt 14 Vasalopp, elva Vätternrundor och gjort en Svensk klassiker, säger han.

Han är dock inte mycket för att skryta om sina bedrifter. Det viktiga är att man rör på sig, menar han.

Den uppbokade hallen andas öppenhet och glädje – och kläder som måste ha köpts på samma ställe. Sånär som på skorna ser nästan alla 40 spelare likadana ut i sina marinblå eller vita tröjor och matchande byxor.

– Men jag har en liten rosa rand här, de har inte de andra, säger Gull-Maj Leanderz och pekar på den ena sidan av byxan. Det rosa matchar hon med röda skosnören.

– Man vill ju vara lite fin.

Till våren fyller Maj-Gull 90 och då blir det tårta för både henne och Ingvar. För tre år sedan blev de mer än vänner. Båda hade mist sina makar och hade barn som var mitt uppe i livet och tillvaron var lite ensam.

– Jag saknade min fru något oerhört och så kom Maj-Gull med samma budskap, säger Ingvar.

Hon bjöd på middag hemma i Täby och när kvällen var slut märkte Ingvar att han hade glömt kameran hos Maj-Gull. Han bad henne att ta med den till nästa pass och fick till svar att han gärna fick komma förbi och hämta den i stället.

Nu ses de flera gånger i veckan och lagar mat. Sist blev det abborre som Ingvar fiskat. De står vid spisen båda två, berättar Maj-Gull.

– Det gjorde jag klart ganska tidigt. Jämställt ska det vara. Och så är vi vädurar båda två, det är som hittat!

Till helgen träffas de igen. Då ska maj-Gull hjälpa Ingvar att packa upp flyttkartoner.

I Bagarmossen har han bott sedan 1953 och stortrivts, men nu har han bytt lägenhet, flyttat till bottenplan och kommit ännu närmare tunnelbanan och vännerna i sporthallen.

– Rena rama drömläget, det är inte klokt, så bra är det!

Jag saknade min fru något oerhört och så kom Maj-Gull med samma budskap.Ingvar Bredberg, 89

Fakta

Många hälsovinster för aktiva äldre

Fysisk aktivitet hos seniorer ger många hälsovinster, som färre sjukdomar och ökat välbefinnande. studier visar även att en hög aktivitetsnivå hos äldre minskar risken för tidig dödlighet

Det går att förbättra både kondition, balans, styrka och rörlighet mycket högt upp i åren

Äldre bör motionera 30 minuter fem eller sex gånger i veckan

Källa: Riksidrotts­förbundet